biznis
0

Motorola pristala na kupovinu TTP-a za 103 miliona funti

FENA
Motorola Inc, drugi svjetski proizvođač mobilnih telefona, saopćila je u četvrtak kako se složila da kupi britanski TTP Communications, koji je razvio software za 3-G aplikacije, za 103 miliona funti (193,5 miliona dolara dolara).

Motorolina kompanija za ponude DP Acquisitions, saopćila je da će platiti 45 penija u gotovini za svaku dionicu TTP-a, što predstavlja premiju od 246 posto u odnosu na zaključnu cijenu dionica TTP-a u srijedu, javo je Reuters.

"TTP je svjetski lider bežičnih softverskih platformi i krajnje je komplementaran dodatak Motorolinom portofoliju tehnologije mobilnih aparata", navodi u saopćenju za javnost Ron Garriques, predsjednik Motorolinog odjela mobilnih aparata.

Motorola je već pokazala interes za TTP-jev poslovni okvir intelektualnog vlasništva (IP), i operativni program AJAR koji omogućava proizvođačima aparata da upravljaju aplikacijama efikasnije i uz manje troškove, saopćio je Bruce Anderson, finansijski direktor TTP-a.

"Naša tehnologija omogućava proizvođačima da koriste iste aplikacije bez obzira da li je riječ o telefonima 2-G ili 3-G. Motorola će biti u stanju da razvije AJAR brže jer imaju više finansijskih sredstava od nas", izjavio je Anderson.

TTP je prijavio gubitak od 27 miliona funti za finansijsku godinu koja se završava 31. marta, što predstavlja pad s profita od četiri miliona funti zabilježenog godinu dana ranije.

Dinonice TTP-a u četvrtak ujutro porasle su za 234 posto na 43 i 1/2 penija po dionici.