biznis
0

Mostarski sajam: Prezentacija vanjskotrgovinske razmjene BiH

FENA
U sklopu Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2008. danas je održana "Prezentacija vanjskotrgovinske razmjene BiH s posebnim osvrtom na kantone i općine" koju je organizirala Vanjskotrgovinska komora BiH.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Milan Lovrić kazao je u izjavi za Fenu kako sami podaci nisu dovoljni za ukupno razumijevanje regionalnih odnosa u BiH, ali da oni mogu sugerirati neke stvari.

On je istaknuo kako su na današnju prezentaciju pozvani predstavnici kantona koji gravitiraju u ovom dijelu, njihovi predsjednici vlada, ministri gospodarstva te predsjednici kantonalnih komora.

"Odziv nije bio dobar i žao mi je zbog toga, ali i nije bila namjera da se nešto napravi u prvom koraku. Htjeli smo na ovakav način da promoviramo potrebu da bolje komuniciramo te da ljudima na terenu donesemo neke podatke koji im mogu poslužiti da imaju bolji uvid u ono što jesu te da se mogu uporediti s drugima u BiH i pokušati utjecati na to da se ukupna ekonomska situacija u BIH popravi", kazao je Lovrić.

On je kazao kako je BiH generalno zemlja sa velikim deficitom koji se ponavlja iz godine u godinu te da je pokrivenost uvoza izvozom još uvijek ispod 50 posto.

"Teško da možemo utjecati na smanjenje uvoza, ali možemo utjecati na činjenicu da možemo dobijati kvalitetniju robu iz uvoza", kazao je Lovrić te istaknuo kako treba podržati sve izvoznike, jer se oni objektivno susreću s vrlo oštrom konkurencijom.

"Zato želimo da naglasimo njihovu važnost za ekonomiju BiH, tako da se popravi odnos i kantonalnih vlada i općinske administarcije prema njima, jer ti ljudi rade veliki posao za BiH", kazao je Lovrić.

On je dodao kako će se ovakve prezentacije u narednom periodu održati i u ostalim dijelovima BiH.