Prvi u regiji
12

Mostarski NSoft u 2017. među 500 najbrže rastućih tehnoloških kompanija

Klix.ba
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Firma NSoft iz Mostara smjestila se drugi put među 500 najbrže rastućih tehnoloških kompanija iz 18 evropskih, bliskoistočnih i afričkih zemalja i to prema izvještaju ugledne revizorske kuće Deloitte.

Kao jedini predstavnik Bosne i Hercegovine na ovoj listi, NSoft je zauzeo 57. poziciju zahvaljujući rastu prihoda od 1.990 posto u periodu od 2013. do 2016. godine.

Pobjednici ovogodišnje liste Deloittea imaju prosječnu stopu rasta prihoda od 1.377 posto. Najbolje kompanije odabrane su na osnovu procentualnog prihoda od fiskalne 2013. do 2016. godine, navodi se u saopćenju Deloittea.

Britanska kompanija Deliveroo je prva na listi, a poslije nje slijede njemačka firma Lesara GmBH, Guide iz Irske, youAPPi iz Izraela te Bloom & Wild iz Velike Britanije.

Zanimljivo je kako je firma NSoft najbrže rastuća tehnološka kompanija u regiji Jugoistočne Evrope.

Hrvatska ima najveći broj kompanija na listi Deloittea. Šest hrvatskih firmi uspjelo se smjestiti na listi najbrže rastućih kompanija u 2017. godini, uključujući i firmu Rimac Automobil koja se bavi proizvodnjom vrhunskih električnih vozila na 101. poziciji.

Bugari imaju pet najbrže rastućih firmi, a među najboljima je Titan Gate na 150. mjestu. Rumuniju su predstavljale četiri kompanije od kojih je najbolju poziciju zauzela kompanija Tredcadis koja se smjestila na 176. mjesto.