biznis
0

Mostarski Hepok ponovo otvara vinariju

Sarajevo-x.com
Nakon privatizacije, firma koja je nekada nosila najpoznatije brandove u jugoistočnoj Evropi, mostarski Hepok, krajem ovog mjeseca službeno će ponovno otvoriti svoje prve pogone.

Partnerska grupa Amko komerca iz Sarajeva i srbijanske Vino župa iz Aleksandrovca kupili su prošle godine 67% kapitala Hepoka.

Do kraja mjeseca Hepok će ponovno pokrenuti vinariju u kojoj će proizvoditi vina, žestoka pića i džemove. U prvoj fazi planirana je proizvodnja 20.000 litara vina dnevno, piše Poslovni portal.

Istovremeno, počele su pripreme za sadnju vinove loze u vinogradu Željuša sjeverno od Mostara na površini od 400 hektara. Radi se o najvećem poduhvatu ove vrste u BiH. Pogon za proizvodnju sokova opskrbljen novim strojevima trebao bi početi s radom u aprilu.

Radnicima Hepoka već su isplaćene sve zaostale plaće, a redovno se uplaćuju i zaostale obaveze zdravstvenog i mirovinskog osiguranja. Uposleni su i dodatni radnici.

No, Hepok bi se mogao suočiti s istim problemom koji je otjerao mnoge investitore poput bivših vlasnika Fabrike duhana Mostar. Naime, Porezna uprava FBiH blokirala je račune Hepoka zbog poreznih dugova nekadašnjih vlasnika - države. U Hepoku, nakon sastanka s premijerom Federacije BiH Nedžadom Brankovićem, očekuju olakšice prilikom plaćanja poreznih dugova kakve imaju mnoge kompanije, prije svega one na području Bosne.