biznis
0

Mostarski "Aluminij" otvara nova radna mjesta u Bugojnu

FENA
"Aluminij", Mostar
"Aluminij", Mostar
U prostorijama tvrtke "Aluminij" d. d. Mostar jučer je održan radni sastanak direktora te kompanije Ive Lasića, predsjednika Nadzornog odbora Željka Borasa te izaslanstva Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i fime Mariborska livarna Maribor (MLM).

Tom je sastanku prethodila službena posjeta Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, gdje je izaslanstvo MLM-a prezentiralo ciljeve razvojne politike u BiH.

Naime, MLM je tokom prošle godine pokrenuo investicijski projekt u BiH, gdje je postao vlasnikom prostora koji se nalazi u industrijsko-poslovnoj zoni u Bugojnu.

MLM je kao većinski vlasnik, zajedno s lokalnim partnerom osnovao poduzeće "Alutec Bugojno", u koje planira investirati više od pet miliona eura te uposliti preko 100 radnika.

Proizvodni program tvrtke "Alutec Bugojno" sastavljan je iz četiri segmenta, autoindustrija, proizvodnja radijatorskih glava, sastavnih dijelova za perilice te proizvodnja dijelova za potrebe elektroindustrije.

Trenutno se u Bugojnu nalaze četiri prese za aluminijske forme s kompletnom pripadajućom opremom za proizvodnju presanih odljevaka, a planira se i nabavka osam presa za aluminijske forme za potpuno automatizirani proces presanog izlijevanja-robote za veće ili manje poznate pakete artikala koji se već proizvode u Alutecu, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.