Najveći izvoznici u BiH
0

Mostarski "Aluminij" na liderskoj poziciji

SRNA
Mostarski "Aluminij" nalazi se na prvom mjestu na listi deset najvećih izvoznika u BiH u prošloj godini, sa ostvarenim prihodom od 458 miliona, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje BiH /UIO/.

"Aluminij" je na strano tržište plasirao 123 000 tona metala za šta je naplaćeno 370 miliona dolara, što je povećanje od 20 odsto u odnosu na 2007. godinu, kada je, takođe, bio prvi na listi najvećih izvoznika, piše "Dnevni avaz".

Najbolje rezultate u izvozu prošle godine iz Republike Srpske ostvarile su Fabrika cijevi "Unis" iz Dervente i "Balkal" iz Banjaluke, a iz Federacije BiH "Arcelor Mital" iz Zenice, Koksna industrija "Global Ispat" iz Lukavca, "Prevent Kuing" iz Visokog, Elektroprivreda BiH iz Sarajeva, TMD Automobilska industrija "Cimos" iz Gradačca, "Folksvagen" iz Vogošće i "Borac eksport-import" iz Travnika.

"Elektroprivreda BiH" je u 2008. godini prodala 2 478 gigavat-časova električne energije, što je povećanje u odnosu na plan od 11,2 odsto ili 18,9 odsto u odnosu na 2007. godinu. Ukupni prihod iznosi oko 810 miliona KM.