biznis
618

Mostarska Ruža će biti prvi hotel u BiH kategorije "Five Star International"

Piše: A. B.
(Foto: Klix.ba)
Radovi na izgradnji hotela Ruža, o kojim se vodio višegodišnji spor, konačno idu svojim tempom. Završetkom radova Ruža će postati prvi hotel u BiH koji će imati standarde hotela kategorije “Five Star International”.

Emir Kečo, vlasnik hotela Ruža, kazao je da ukoliko radovi budu išli ovim tokom, otvorenje Ruže očekuje se krajem ove ili početkom naredne godine.

Prema njegovim riječima, turistički ugođaj u Mostaru, a posebno u Starom gradu, nakon izgradnje hotela bit će upotpunjen. Ruža će opet biti svojevrsna atrakcija za sve Mostarce, ali i za turiste koji je posjete, jer je i prije rata bila jedan od najvećih simbola Mostara. Kompleks hotela će prema planu sadržavati približno 200 soba te kongresnu dvoranu koja će moći primiti više od 800 posjetitelja”, kazao je Kečo.

Hotel će također sadržavati mnoštvo dvorana za sastanke i seminare, a posebno će se isticati balska dvorana, koja će se po potrebi moći rekonstruirati u tri manje dvorane. Po uzoru na svjetske standarde, Ruža će sadržavati veliki spa i wellnes centar, a na krovu će se nalaziti otvoreni bazen s prostorijama za sjedenje i uživanje na mostarskom suncu. Za sve ljubitelje brze hrane, hotel će sadržavati fast foodove, ali će isto tako posjedovati i dva “five star” restorana koji će zadovoljavati i najzahtjevnije goste.

“Upravo će izlaz iz jednog restorana voditi na čuvenu Ružinu terasu na koju su nekada svakodnevno svi Mostarci rado dolazili”, dodao je Kečo.

Prema riječima vlasnika hotela, Ruža će biti dio lanca jedne od najvećih hotelskih svjetskih kompanija, a trenutno se vode ozbiljniji pregovori s Hiltonom. Vrijednost projekta izgradnje Ruže je blizu 40 miliona eura, a izvođač radova je građevinska firma MIP. U kompleksu će svoje zaposlenje dobiti do 320 radnika.

Podsjetimo, radovi na hotelu Ruža zaustavljeni su zbog prijetnje UNESCO-a da će Stari grad i Stari most u Mostaru biti skinuti s popisa Svjetske kulturne baštine. Sporne su bile dimenzije nedovršenoga hotela koji je četiri puta veći od prijeratne Ruže, a koju je svojevremeno dizajnirao ugledni arhitekt Zlatko Ugljen. Iz UNESCO-a su tvrdili kako poslijeratna Ruža arhitektonski odudara od okolnih zgrada, te time narušava ambijent Staroga grada.