{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mostar: Otvorena tvornica za proizvodnju pragova za željeznicu

F
15.10.2007. u 18:20
0
0
Mostar: Otvorena tvornica za proizvodnju pragova za željeznicu
0
Mostar: Otvorena tvornica za proizvodnju pragova za željeznicu
Građevinsko preduzeće "Prominvest" d.o.o Konjic otvorilo je danas u Salakovcu kod Mostara Tvornicu za proizvodnju pragova za željeznicu.
Tvornicu su svečano otvorili premijer Federacije BiH Nedžad Branković i zamjenik generalnog direktora "Prominvesta" Adnan Bećirović.

U svom obraćanju Branković je kazao kako mu je posebno drago što skoro nakon dvije godine od početka razmišljanja o ovom poduhvatu danas imamo konkretan proizvod koji se zove bh. betonski prag.

On je istaknuo kako se do sada betonski prag uvozio u BiH te da je ovo po prvi put da ćemo imati domaći prag, dodavši kako se nada da on neće biti samo za domaće tržište.

Vlada Federacije BiH, kako je kazao, ima namjeru da podrži sve one kompanije koje u značajnoj mjeri supstituiraju uvoz.

Adnan Bećirović je kazao kako firma "Promivnest" posluje već 17 godina te kako je od 1999. godine prisutna na lokalitetu Salakovca, gdje ima četiri fabrike, i to Tvornicu za proizvodnju centrifugalnih stubova, Tvornicu betonskih cijevi i šahtova, Tvornicu montažnih konstrukcija i od danas Tvornicu pragova za željeznicu.

Govoreći o proizvodnji željezničkih pragova on je kazao kako je vrijednost ove investicije veća od milion eura te da je tvornica projektovana na kapacitet od 50 000 pragova godišnje, gdje treba da radi oko 20 radnika direktno u proizvodnji i najmanje još toliko radnika koji će biti indirektno vezani za proizvodnju.

Pragovi su, kako je kazao, prvenstveno namjenjeni tržištu BiH, jer se očekuje rekonstrukcija željezničke pruge na koridoru od Ploča prema Zenice, a u Prominvestu se nadaju kako će dio proizvoda biti plasiran i na tržište Crne Gore, Albanije i drugih zemalja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: