Linije za Sarajevo i Banjaluku
0

"Moskovia Airlines" planira letove za BiH

SRNA
Ruska aviokompanija "Moskovia Airlines" planira otvoriti redovne avionske linije Moskva - Sarajevo i Moskva - Banjaluka, potvrdio je ambasador BiH u Rusiji Željko Janjetović.

"Nakon što smo u aprilu na našu inicijativu sa Rusijom potpisali Sporazum o vazdušnom transportu, odmah se pojavio interes za letove za BiH ruskih kompanija", rekao je Janjetović.

On je pojasnio da je sastanak sa Mihailom Alesejevičem, direktorom "Moskovia Airlinesa", zakazan za kraj avgusta ili početak septembra, kada će dogovoriti više detalja ovog aranžmana, prenose današnje "Nezavisne novine".

Direktor Direkcije za civilnu vazdušnu plovidbu RS Damir Ćopić rekao je da su predstavnici "Moskovia Airlines" već bili na banjalučkom aerodromu i da su potvrdili da aerodrom svojim tehničkim karakteristikama odgovara za prijem aviona "boing 737", kojim će ruska kompanija letjeti za Banjaluku ako do dogovora dođe.

"Oni su izrazili veliki interes da otvore tu liniju i sada je stvar samo tehničkih dogovora", rekao je Ćopić. On je naveo da Rusi planiraju letjeti dva puta sedmično iz Moskve za Banjaluku.

Direktor Aerodroma Banjaluka Milan Dragić rekao je da su Rusi bili na aerodromu i da su izrazili spremnost da otpočnu s letovima.

"Nama znači svaki novi let i želimo da do toga dođe, ali krajnje procjene o isplativosti i rizike preuzimaju kompanije i one će na kraju donijeti definitivnu odluku", rekao je on.
Dragić je istakao da su Rusima dali podatke o aerodromu i da su iznijeli podatak da je Moskva jedna od najinteresantnijih tranzitnih destinacija sa banjalučkog aerodroma.

I Janjetović smatra da će linija sa BiH biti opravdana jer u Rusiji radi oko 5.000  državljana BiH, koji su im se i ranije obraćali sa pitanjima da li postoje planovi za otvaranje nove linije.

"To bi imalo pozitivne efekte i na turizam i na privlačenje stranih investitora u BiH", rekao je on.

Pomoćnik ministra saobraćaja i veza RS Marinko Biljanović rekao je da procedura za otvaranje nove linije nije komplikovana i da se sve može brzo riješiti.

"Moskovia Airlines" je osnovana 1995. godine u Moskvi i leti na više domaćih i međunarodnih destinacija. U regionu leti za Crnu Goru i, prema Janjetovićevim riječima, zauzima trećinu svih letova za tu zemlju.