Susret Moreno-Kebo
0

"Moramo izvući pouku iz ugovora sa SCT-om"

Sarajevo-x.com
Potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo primio je danas delegaciju Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj koju je predvodio Giulio Moreno, šef Ureda EBRD-a u BiH.

On je informirao potpredsjednika o dosadašnjim aktivnostima ove banke te ga upoznao sa činjenicom da je više od 50 posto od ukupnih sredstava namijenjenih regionu Zapadnog Balkana, banka plasirala u BiH. Od 340 miliona eura direktnih stranih ulaganja u BiH tokom 2010. god. samo na projekte EBRD-a otpada više od 100 miliona eura.

"Dajem punu podršku vašim projektima i vašem radu, počev od energetskih projekata, revitalizacije procesa privatizacije, preko ulaganja u infrastrukturu, pa do projekata poticaja malim i srednjim preduzećima", kazao je potpredsjednik FBiH, dodavši da je iz budućih planova EBRD-a jasno da oni našu zemlju promatraju kao ključni faktor stabilnosti čitavog regiona.

Veliku šansu za razvoj sagovornici vide u prirodnim bogatstvima BiH, ili "bh. nafti", kako je kazao potpredsjednik.

"Obilje vode, sunca, vjetra daje dobre pretpostavke za proizvodnju i izvoz električne energije. Naravno, nijedna zemlja ne može ozbiljno planirati privredni napredak bez dobre putne infrastrukture bez koje nema ekonomskog oporavka. Tu BiH tek treba da napravi velike poslove i u tome će joj svakako dobro doći podrška EBRD-a", dodao je on.

Nakon što ga je Moreno upoznao sa detaljima oko Ugovora za izgradnju "Sarajevske obilaznice" sa kompanijom SCT d.d. Ljubljana, potpredsjednik Kebo je kazao da će FBiH iskoristiti sve zakonske mogućnosti kako bi u ovoj situaciji zaštitila domaće firme. Njima, kao podizvođačima, SCT duguje 4,5 miliona eura.

Ovo, istakao je Kebo, treba da bude svojevrsno upozorenje i drugim inozemnim kompanijama koje sa nečasnim namjerama dolaze u BiH.

"Naravno, pouku moraju izvući i domaće vlasti, posebno oni koji su ovlašteni za sklapanje i realiziranje ovako značajnih projekata. Šteta je napravljena, ali se sve to može popraviti ukoliko se, sukladno važećim propisima i normama, završetak izgradnje obilaznice prepusti domaćim kompanijama koje su već angažirane na tim poslovima. Projekat se mora okončati i mi moramo vratiti povjerenje domaćih kompanija i građana u institucije vlasti“, dodao je potpredsjednik FBiH.

Razgovaralo se i o potrebi ulaganja u poljoprivredu, proizvodnju zdrave hrane, te posebno o realizaciji projekata iz oblasti komunalne privrede.