biznis
0

Monako skinut sa "crne liste" poreskih rajeva

SRNA
Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) skinula je Monako sa "crne liste" zemalja u kojima postoje rajevi za poreske obveznike iz drugih zemalja.

Monako je dospio na ovu listu na osnovu odluke koja je donesena na samitu Grupe 20 najrazvijenijih zemalja 3. aprila u Londonu.

Kneževina će se od sada nalaziti na "bijeloj listi", kojom su obuhvaćene zemlje i teritorije čija je poreska politika u skladu sa kriterijumima OECD.

Organizacija je donijela ovu odluku nakon što je Monako sklopio sporazume o "poreskoj transparentnosti" sa 12 država, koliko je OECD odredio kao uslov za prelazak na "bijelu listu".

Monako se priprema da potpiše iste sporazume i sa drugim zemljama i tako sigura razmjenu informacija o plaćanju poreza za svaki konkretan slučaj, ali to ne podrazumjeva i mogućnost davanja uvida u sveobuhvatnu bankarsku informaciju po tom pitanju.

Kneževina do sada nije davala podatke o računima stranih ulagača poreskim službama trećih zemalja, već samo sudskim organima i to uz priloženi sudski nalog.