biznis
0

Mol ostvario najveću dobit u Mađarskoj

Sarajevo-x.com / MOL
Naftna kompanija MOL je prema revidiranom finansijskom izvještaju, u drugom kvartalu 2006, ostvarila neto dobit u iznosu od 279,3 miliona eura, što predstavlja rast od 19 posto u odnosu na isti period prošle godine. Prema ostvarenim rezultatima MOL je kompanija sa najvećom neto dobiti u Mađarskoj.

Analitičari su za ovaj kvartal predviđali neto dobit u iznosu od 238 miliona eura.

MOL je nastavio sa postizanjem dobrih rezultata u poslovanju u drugom kvartalu 2006.”, izjavio je Zsolt Hernadi, predsjedavajući i izvršni direktor kompanije MOL. ”Povoljni vanjsko okruženje, povećana prodaju i program disciplinovane kapitalne potrošnje pomogli su pri postizanju rekordne novčane dobiti.”, dodao je gosp. Hernadi.

Dobit u poslovanju MOL-a iznosi 380 miliona eura, te u poređenju sa dobiti u iznosu od 287,6 miliona eura koja je ostvarena u istom periodu prošle ova kompanija je, u drugom kvartalu 2006, ostvarila rast od 32 procenta. Neto prodaja se povećala za 29 posto, odnosno, iznosi 2,6 milijarde eura, dok je prošle godine iznosila 2 milijarde eura.

Profit rafinisanja i prodaje povećala se u drugom kvartalu za 38 posto, odnosno na 256,8 miliona eura, zahvaljujući većoj prodaji, većoj tržišnoj marži naftnih proizvoda, široj diferencijalnoj stopi Brent-Urala i opadanju vrijednosti forinte.

Profit u sektoru istraživanja i proizvodnje porastao je za 35 posto, odnosno na 120,7 miliona eura zbog povećanja cijena sirove nafte, niže vrijednosti forinte u poređenju sa dolarom, kao i zbog dvopostotnog porasta proizvodnje fosilnih tečnih goriva.

“Usprkos visokim cijenama, potražnja za naftom se povećala u Mađarskoj i Slovačkoj, uglavnom zahvaljujući povećanoj potrošnji dizela.” Izjavili su u MOL-u.

”Male su šanse da cijene sirove nafte značajno padnu do kraja godine, a maržne cijene proizvoda su u skladu sa H1 trendom od kraja juna", izjavio je Molnar . "Čini se da će se trend koji je vladao tokom prve polovine ove godine nastaviti i u drugoj polovini" dodao je Molnar.

Mađarska naftna kompanija MOL očekuje da se trend rasta, koji je zabilježen u prvih šest mjeseci 2006, nastavi i u drugoj polovini ove godine, obzirom da će cijene nafte i u narednom periodu vjerovatno ostati visoke.