biznis
0

Mol odustaje od Nabucca

FENA
Mađarska naftna kompanija Mol objavila je da je projekt plinovoda Nabucco, kojim Evropa želi smanjiti ovisnost o ruskom plinu, pun neizvjesnosti i upozorila da bi se iz njega mogla povući.

"Postoje mnogobrojne neizvjesnosti oko projekta Nabucco koje je teško zanemariti. Neizvjesno je finansiranje kao i opskrba plinom", ističe Mol u saopćenju.

Saopćenje je objavljeno dan nakon što je mađarski premijer Viktor Orban spomenuo mogućnost povlačenja Mola iz tog međunarodnog projekta, prenose agencije.

"Nisam stručnjak za to pitanje, no mislim da će čak i mađarska tvrtka MolOL napustiti taj projekt", rekao je Orban u ponedjeljak uvečer u Bruxellesu i dodao da je "Nabucco u poteškoćama".

"I dalje smo zainteresirani za diverzifikaciju opskrbe energijom, no kao neovisna privatna kompanija moramo također opravdati svoja ulaganja našim dioničarima", objašnjava Mol.

U Nabuccu sudjeluju austrijski austrijski OMV, mađarski MOL, rumunski Transgaz, bugarski Bulgargaz, turski Botas i njemački RWE.

Plinovod dug 3300 kilometara trebao bi povezati plinska polja centralne Azije s Evropom preko Turske i jugoistočne Evrope, zaobilazeći Rusiju.