Program samozapošljavanja
30

Mogućnost da pokrenu vlastiti obrt dobilo 27 osoba u Kantonu Sarajevu

A. B.
U prostorijama Službe za zapošljavanje KS, promovisano je 27 aplikanata koji ispunjavaju uslove po Programu sufinansiranja samozapošljavanja šehidskih porodica i porodica poginulih boraca po Javnom pozivu objavljenog 21. decembra prošle godine.

Programom sufinansiranja samozapošljavanja šehidskih porodica i porodica poginulih branilaca predviđeno je zapošljavanje za ukupno 50 osoba iz navedene kategorije, te je Služba za Program sufinansiranja samozapošljavanja ove populacije osigurala sredstva u iznosu od 580.000 KM.

Nermin Pećanac, direktor Službe za zapošljavanje KS istakao je da za navedenu Listu od 27 osoba ukupni finansijski troškovi iznose 313.200 KM, a sredstva će se refundirati na mjesečnom nivou u iznosu od po 800 KM za uplatu zakonom propisanih doprinosa i dio za plaću, te po 2. 000 KM kao incijalni početni kapital.

"Na osnovu dosadašnjih zaključaka kantonalne Vlade, Služba za zapošljavanje za prvu grupu programa po Javnom pozivu od 21.decembra prošle godine, potpisala je ugovore sa 238 poslodavaca u vrijednosti od 5,5 miliona KM gdje je zaposleno 645 osoba", rekao je Pećanac.

Preostali programi sufinansiranja zapošljavanja bit će okončani nakon što Vlada KS usvoji Liste aplikanata.

"Sa sredstvima koje je osigurala Služba za zapošljavanje na osnovu rebalansiranog finansijskog plana 2019. godine, te programima sufinasiranja od strane Federalnog zavoda za zapošljavanje, očekuje se da će za programe 2019. i 2020. godine biti zaposleno blizu 5.000 osoba u narednom periodu, a koje se nalaze na evidenciji nezaposlenih u Kantonu Sarajevo", istakao je direktor Nermin Pećanac.

Edin Hodžić, predsjednik Upravnog odbora Službe za zapošljavanje KS u svom obraćanju naveo je novitete koji su uvedeni prilikom izrade programa podsticajnih mjera namjenjenih poslodavcima i nezaposlenim osobama. Osvrnuo se na dosadašnje aktivnosti rada Službe i finansijska sredstva koja su osigurana za realizaciju podsticajnih mjera. Navedni

"Program sufinasiranja samozapošljavanja šehidskih porodica i porodica poginulih boraca, predstavlja novinu u dosadašnjim programima podsticaja samozapošljavanja koje je plasirala Služba te se u narednom periodu očekuje i cjelokupno okončanje programa i za preostala mjesta, nakon obrade pristiglih aplikacija", kazao je predsjdenik Upravnog odbora Edin Hodžić.

U ime svih 27 aplikanata, prisutnima se obratio Mirzet Hodžić. Tom prilikom kazao je da navedeni program predstavlja odličnu priliku za nezaposlene osobe koje imaju ideju za osnivanje i pokretanje vlastitog biznisa.

U svom obraćanju, pohvalio je aktivnosti i napore Vlade KS i Službe za zapošljavanje za plasiranjem ovakvih i sličnih programa namjenjenim nezaposlenim osobama.

Mirzet Hodžić, profesor tjelesnog sporta na evidenciji nezaposlenih nalazi se duže od četiri mjeseca i podsticajna sredstva će iskoristiti za projekta proizvodnje električne peći za rad.