Velika Britanija
0

Mogući štrajkovi u British Airwaysu

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Radnički sindikati upozorili su danas britanskog avioprevoznika "British Airways" da će biti suočeni sa štrajkom tokom božićnih praznika, ukoliko nastavi sa provođenjem reformi u oblasti radnih uslova članova posade.

Članovi letačkog osoblja "British Airwaysa" održaće danas sastanke da bi razgovarali o pružanju otpora novim radnim ugovorima za koje smatraju da su "nepošteni i nefunkcionalni".

"Članovi avionske posade neće stajati po strani dok se ogoljava služba, koju oni obavljaju sa ponosom i koja je od ključne važnosti za British Airways. Kompanija se suočava sa poteškoćama u više grana poslovanja, pa zašto onda tražiti i sukob sa 14.000 članova avionske posade", kaže pomoćnik generalnog sekretara sindikata "Unite" Len McCluskey.

On smatra da "British Airways" mora odustati od planova da "progura nepoštene i nefunkcionalne promjene radnih ugovora", prenosi britanski dnevnik "Daily Telegraph".

U okviru  mjera za borbu protiv recesije "British Airways" planira otpuštanje više hiljada radnika, zamrzavanje plata i izmjenu radnih ugovora radi smanjenja   troškova. 

"British Airways" planira  promjene ugovora za članove avionske posade da  bi mogla prihvatiti  više od 1.000 zahtjeva za dobrovoljni odlazak sa posla i više od 3.000 za prelazak na honorarne dužnosti. 

Aviokompanija ističe da u proteklih devet mjeseci vodi pregovore sa sindikatom i insistira na tome da promjene koje želi da sprovede u sljedeće dvije sedmice ne mjenjaju uslove ugovora za trenutno zaposlene članove avionske posade.