biznis
0

Moguće niže cijene nafte do kraja godine

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nafta bi do kraja ove godine mogla da pojeftini na 80 dolara za barel, prognozirao je u petak direktor ruskog Instituta za energetske strategije Vitalij Bušujev, uz napomenu da su već iscrpljeni svi faktori koji bi mogli da utiču na rast i stabilizaciju njene cijene.

Epoha efikasnog naftnog biznisa se polako gasi, rekao je Bušujev na pres-konferenciji u Moskvi i dodao da se može očekivati skoro odustajanje od "crnog zlata" kao energenta, prenosi ruska agencija Finmarket.

On je primjetio da se Evropa, Amerika i druge zemlje okreću drugim energetskim izvorima, posebno obnovljivim, kao i uljnim škriljcima i uglju.

Suprotan stav iznio je zamenik generalnog direktora Ruske agencije za energetiku Leonid Grigorjev, koji procjenjuje da će cijena nafte do kraja godine biti na nivou od 100 dolara za barel, uvjeren da će OPEK zadržati cijene u tim granicama.

Najvažnija energetska sirovina, koja je prošlog mjeseca bila na nivou od 100 dolara za barel, značajno pojeftinjuje pod uticajem zabrinutosti investitora zbog dužničke krize i usporavanja privrednog rasta SAD-a. Cijena sirove nafte se jutros, tokom elektronskog poslovanja u New Yorku, spustila ispod 85 dolara za barel.