Sastanak bankara u BiH
0

Moguća stabilizacija visine kamatnih stopa

SRNA
Tokom godine moglo bi doći do stabilizacije visine kamatnih stopa i njihovog blagog pada, saopšteno je danas nakon sastanka o stanju u bankarskom sektoru u BiH u Sarajevu, kome su prisustvovali predstavnici Centralne banke BiH, ministarstva finansija BiH i Federacije (FBiH), te nadležnih agencija za bankarstvo u BiH.

Predsjednik Udruženja banaka BiH Dino Osmanbegović rekao je novinarima da je zbog privrednih aktivnosti i pada potražnje moguće da dođe do stabilizacije kamata, ali da se ne može znati u kolikim okvirima se to može desiti.

   	Učesnici sastanka saglasni su da je tržište jedini regulator koji određuje visinu kamata, te da niko ne može dati garancije da će doći do njihovog smanjenja, dok su predstavnici agencija za nadzor poslovanja banaka istakli da nemaju nadležnost da ograniče visinu kamatnih stopa, prenosi BH Radio 1.

    Direktor Agencije za bankarstvo Federacije BiH Zlatko Barš naglasio je da će kamatne stope zavisiti od cijene izvora kamatnih sredstava iz kojih se dobijaju, te da će kamate na kredite biti jeftinije, ako se iznađu povoljnija sredstava. 

    Ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić istakao je da vlasti BiH neće zakonski ograničiti maksimalnu visinu kamatnih stopa.  

    "Kamatna stopa može rasti i padati. Tržište je jedini regulator kamata i država nema zakonske propise vezane za to", rekao je Vrankić.