biznis
0

Moguća saradnja austrijskih i bh. kompanija

FENA
Advantag Austria - Trgovinski odjel Ambasade Republike Austrije u BiH organizirao je danas u saradnji sa Privrednom komorom Kantona Sarajevo privredne susrete austrijskih i bosanskohercegovačkih kompanija radi unapređenja ekonomskih odnosa između dvije zemlje.

Pored prezentacije austrijskih kompanija održani su i bilateralni razgovori austrijskih i sarajevskih kompanija.

"Za Kanton Sarajevo ekonomska saradnja s Republikom Austrijom zauzima jedno od značajnijih mjesta i dobro će nam doći pozitivna iskustva iz Austrije i njihovih komunalnih usluga, odnosno infrastrukturnog sektora pri bržim, efikasnijim i sveobuhvatnijim pripremama domaćih privrednika uslovima evropskog tržišta“, kazao je predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo Kemal Grebo.

Naglasio je da je Austrija među prvim investitorima u BiH, ali da se, nažalost, struktura tih ulaganja pretežno odnosi na neproizvodni sektor, te da bi bilo dobro da se ova slika izmijeni, posebno imajući u vidu da je u KS-u koncentracija banaka, agencija, međunarodnih organizacija, kao i stručnih i naučnih institucija koje podržavaju razvoj biznisa.

“Ovaj današnji Austria Showcase treba da doprinese intenziviranju privredne povezanosti s BiH da bi međusobne potencijale još bolje iskoristili. Na njemu učestvuju kompanije za različite infrastrukturalne projekte s različitim interesima za bh. tržište, uz nadu da će pronaći odgovarajućeg poslovnog partnera u BiH“, kazao je direktor Trgovinskog odjela Ambasade Republike Austrije u BiH Peter Hasslacher.

Prisutnima su se obratili i predstavnici Ministarstva prometa i komunukacija FBiH Zaim Hećo i Ministarstva okoliša i turizma FBiH Mehmed Cero, koji su istakli da infrastrukturni sektor u FBiH predstavlja veliki razvojni potencijal i pozvali austrijske kompanije na saradnju u ovim oblastima.

Nakon prezentacije austrijskih kompanija, predstavnici Ministarstva okoliša i turizma FBiH, KJKP "Vododov i kanalizacija“, JP "Autoceste FBiH“, JP Ceste FBiH i Javne korporacije "Željeznice BiH“ predstavili su prioritetne projekte, dok su predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, IFC-a i Hypo Alpe Adria Group govorili o mogućnostima finansiranja projekata, rečeno je Feni u Službi za informiranje PKKS.