biznis
0

"Mobilkom" pred ulaskom na bh. tržište

FENA
Austrijski operater mobilne telefonije "Mobilkom" pred ulaskom je na tržište Bosne i Hercegovine, izjavio je generalni direktor te kompanije Boris Nemšić, objavivši da narednih dana u Sarajevu treba da se "politički razjasni da li Austrijanci mogu ući na bh. tržište", javljaju austrijski mediji, a prenose agencije.

"Mobilkom bez svog međunarodnog dijela bio bi upola manje vrijedan", objasnio je direktor "Mobilkoma" na konferenciji za štampu.

Nemšić, rođen u Sarajevu, od austrijskog "Mobilkoma" je, svojom strategijom ekspanzije, načinio bitnog operatera mobilne telefonije na jugoistoku Evrope.

Taj operater prisutan je od Slovenije do Makedonije, a na geografskoj karti jugoistočne Evrope, nije zastupljen jedino na Kosovu i u BiH.

Nemšić je iskazao interesovanje i za ulazak na tržište mobilne telefonije na Kosovu, ali uz naglašavanje da "sve dok međunarodno-pravni status Kosova ne bude riješen, nema smisla ulaziti na to tržište".

Uprkos tome što - kako je ukazala šefica hrvatskog "Vipneta", koji pripada grupaciji "Mobilkom", Mari-Helene Magenšab - na jugoistoku Evrope vlada sasvim drugačiji moral plaćanja računa nego u Austriji, Nemšić smatra ulazak na ta tržišta bitnim poslovnim poduhvatom.

On je ukazao da su, u poređenju sa zapadnim potrošačima, računi korisnika na jugoistoku Evrope mnogo manji, često ispod deset eura mjesečno.

"Međutim i taj posao ne mora biti neprofitabilan, važna je marža", objasnio je Nemšić.

"Mobilkom" se nedavno proširio i na Bjelorusiju, gde je kupio 70 posto udjela tamošnjeg operatera MDC.