biznis
0

MMF upozorava na povratak inflacije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Inflacija je ponovno postala velika prijetnja svjetskom gospodarstvu, upozorio je Međunarodni monetarni fond, preusmjerivši time fokus pažnje s rizika za rast na ubrzani rast cijena, primjećuje londonski The Financial Times.

Zamjenik izvršnog direktora MMF-a John Lipsky kazao je da je "zabrinutost zbog inflacije ponovno isplivala na površinu nakon godina mirovanja" zbog brzog rasta cijena energije i hrane. Lipsky je kazao da je globalni rast usporio dok temeljna inflacija "ubrzava".

Upozorenje MMF-a objavljeno je u vrijeme kada cijene sirove nafte dosežu rekord od gotovo 124 dolara po barelu, što je rast od 99 posto u posljednjih 12 mjeseci, a klijenti se koprcaju u nastojanju da se osiguraju od rasta cijena iznad 200 dolara po barelu.

Naznačivši da rast cijena roba možda ne funkcionira po principu "mjehura" kao što se pretpostavlja, Lipsky je kazao da su sile koje guraju cijene prema gore "očigledno određene gospodarskim temeljima", pri čemu situaciju dodatno pogoršavaju niže ključne kamatne stope u SAD-u i pad vrijednosti dolara.

Optimistično je izrazio uvjerenje da se neće ponoviti situacija iz prve polovine 1970-ih godina, kada je rast cijena energije najavio razdoblje rastućih inflatornih očekivanja i ubrzavanja inflacije, no dodao da se rizik "ne može potpuno isključiti".

Lipsky je rekao da političari moraju agresivnije reagirati na svaki znak rastućih inflatornih očekivanja, "kako se ne bi žrtvovala impresivna postignuća na području globalne stabilnosti, postignuta posljednjih godina.

Istup čelnika MMF-a zrcali preusmjeravanje pozornosti te međunarodne organizacije s gospodarskog rasta na inflaciju, potaknuto rastom cijena nafte na rekordne razine.

Lipsky je naznačio da jedan od razloga tog trenda valja tražiti u monetarnoj politici i valutnim tečajevima.

Tako je napomenuo da istraživanja MMF-a navode na zaključak da niske ključne kamatne stope utječu na cijene roba "povrh uobičajenog utjecaja rasta potražnje", dodajući i da udio pada tečaja dolara u razdoblju od 2002. u rastu cijena nafte oko 25 dolara po barelu, prenose agencije.