Dominique Strauss-Kahn
0

MMF-u potrebno još novca

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Međunarodnom monetarnom fondu će najvjerovatnije biti potrebna dodatna sredstva kako bi obavio svoju ulogu u aktuelnoj finansijskoj krizi, izjavio je direktor MMF-a Dominique Strauss-Kahn.

U intervjuu za BBC, poslije samita G20 o finansijskoj krizi, održanog u subotu u Washingtonu, Strauss-Kahn je ocijenio da Evropska centralna banka "ima prostora" da dodatno smanji kamatne stope.

Na samitu G20, lideri industrijski najrazvijenijih zemlja i država sa ekonomijama u usponu uputili su poziv da MMF dobije važnu ulogu u pružanju pomoći i podrške zemljama koje budu pogođene krizom, pošto Fond raspolaže "značajnim sredstvima" koja bi mogao da iskoristi u tu svrhu.

Prije samita, takve rerzerve Fonda su iznosile 250 milijardi dolara, kada je i Japan odlučio da tome doda još sto milijardi dolara.

Strauss-Kahn je, međutim, naglasio da će Fondu vjerovatno biti potrebna još veća sredstva, iako ima dovoljno velike rezerve u ovom trenutku.

On je također pozvao vlade i njihove centralne banke da same počnu da rješavaju krizu spuštanjem kamatnih stopa i fiskalnim podsticajima privrede.