biznis
0

MMF revidira naniže prognozu globalnog privrednog rasta

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Međunarodni monetarni fond će ponovo sniziti svoju prognozu rasta svjetske privrede za 2009, ovog puta na jedan do 1,5 procenata, s obzirom na to da su se ekonomski uvjeti dodatno pogoršali, izjavio je danas jedan zvaničnik MMF-a, prenose svjetske novinske agencije.

Posljednjom prognozom, koju je MMF sačinio u novembru, bio je predviđen globalni privredni rast od 2,2 procenta, prenosi Reuters.

"Prognoza će biti revidirana na jedan do 1,5 odsto, što je značajno manje", rekao je zamenik direktora u Sektoru MMF-a za monetarna i kapitalna tržišta na magrinama konferencije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

"Globalni ekonomski izgledi su se pogoršali u posljednjim mesecima, potrošačko i poslovno poverenje palo je na najniži nivo u posljednjih nekoliko decenija i sve aktivnosti su bitno smanjene. Za svjetsku ekonomiju 2009. će biti godina ogromnih izazova", rekao je zvaničnik MMF-a.

MMF je u novembru bitno smanjio projekciju globalnog rasta privrede u 2009. na 2,2 posto, što je 0,8 procentnih poena niže od oktobarske prognoze, uočavajući da su se najrazvijenije ekonomije suočile s padom aktivnosti nezabilježenim od Drugog svetskog rata.

Prvi zvanični izvještaj izmijenjene ekonomske prognoze MMF-a za 2009. se očekuje u srijedu.