Razgovori iza zatvorenih vrata
0

MMF provjerava uštede u Vladi FBiH

Sarajevo-x.com
Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović i dopremijer i federalni ministar financija Vjekoslav Bevanda, sa saradnicima, razgovarali su danas u Sarajevu s izaslanstvom Međunarodnog monetarnog fonda, na čelu sa šefom Misije MMF-a za BiH Costasom Christouom.

Ovi razgovori koji se obavljaju iza atvorenih vrata će biti nastavljeni sljedeće sedmice, predstavljaju, kako je kazao Christou, međukorak prije prvog pregleda ispunjenja obveza iz stand by aranžmana koji će biti urađen krajem ove godine.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda boravi do 23. septembra 2009. godine. Svrha posjete jeste prikupiti najnovije podatke i informacije o ekonomskim dešavanjima, kao i političkim dešavanjima.

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda počinje zvanične razgovore u Vladi Federacije o tome da li su dosad provedene uštede dovoljne za implementaciju stand by aranžmana. FTV saznaje da je završna misija u utorak, kada se očekuje i zvanično objavljivanje ocjene dosadašnje provedbe mjera štednje, od koje će ovisiti prebacivanje druge tranše kredita.

Prva tranša u iznosu od 182.63 miliona dolara doznačena je u julu.

Uspješan završetak prvog pregleda bi do kraja 2009. godine mogao otvoriti put za drugi tranšu po stand-by aranžmanu.