|

MMF predviđa: U 2020. godini bi moglo doći do gore recesije od one u 2008.

MMF predviđa: U 2020. godini bi moglo doći do gore recesije od one u 2008.
32
A. B.
24.3.2020. u 11:22
26
komentara
32

dijeljenja
MMF predviđa: U 2020. godini bi moglo doći do gore recesije od one u 2008. Kristalina Georgieva (Foto: AFP)
Iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predviđaju da bi u 2020. godini moglo doći do globalne recesije nakon završetka pandemije koronavirusa te da bi mogla biti gora od one koja se dogodila 2008. godine.
Kako piše Reuters, to je rečeno na telekonferenciji članica grupe G20, gdje je direktorica MMF-a Kristalina Georgieva upozorila ministre finansija i guvernere centralnih banaka na to da su projekcije svjetskog rata negativne za 2020. godinu i da treba očekivati "recesiju koja će biti najmanje onoliko teška koliko je bila za vrijeme svjetske finansijske krize, ili gora".

Na kraju govora ipak je ohrabrila podatkom da bi se nakon takvog scenarija moglo očekivati da se ekonomska proizvodnja oporavi u 2021. godini.

"Koronavirus ima veliki utjecaj na ekonomiju, ali ako se brže zaustavi snažniji će i oporavak biti. Također, ljudske žrtve zbog koronavirusa već su nemjerljivi i sve zemlje moraju zajedno raditi na zaštiti ljudi i ograničavanju ekonomske štete", rekla je Georgieva.

Ranije ovog mjeseca, Georgieva je upozorila da će svjetski rast 2020. biti ispod stope od 2,9 posto u 2019. godini, ali nije isticala i predviđala recesiju. Trgovinski ratovi potisnuli su globalni rast prošle godine na najnižu stopu smanjenja od 0,7 posto koja se desila također u 2009. godini.

Georgieva je rekla da će MMF masovno pojačati hitno finansiranje, napominjući da je 80 zemalja već zatražilo pomoć kao i to da je MMF spreman rasporediti sve svoje kreditne kapacitete.

"Napredne ekonomije općenito su bile u boljoj poziciji za suočavanje sa krizom, ali mnoga tržišta u nastajanju i zemlje s niskim prihodima suočavaju se sa značajnim izazovima, uključujući vanjski kapitalni tok. Investitori su već uklonili 83 milijarde dolara s tržišta u nastajanju od početka krize, što je najveći zabilježeni odljev kapitala ikad", rekla je Georgieva.

MMF je posebno zabrinut za zemlje s niskim prihodima koje su u ovoj nesreći zbog njihovog zaduživanja i usko sarađuje s njima na rješavanju tih problema.

Nekoliko zemalja sa niskim i srednjim prihodima zatražilo je izdvajanje Specijalnog prava povlačenja međunarodne rezervne imovine koju je stvorio MMF 1969. radi nadopune službenih rezervi svojih država članica, kao što je učinjeno tokom globalne finansijske krize.

"Članice MMF-a također su trebale osigurati dodatne linije razmjene sa zemljama čija su tržišta u nastajanju kako bi se riješile globalne krize likvidnosti, ali i MMF je razmatrao nekoliko prijedloga koji bi mogli pomoći u tom slučaju", zaključila je Georgieva.
Prijavi grešku


Komentari (26)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...