|

MMF očekuje rješavanje pitanja veće uloge zemalja u razvoju

MMF očekuje rješavanje pitanja veće uloge zemalja u razvoju
0
F
FENA
18.11.2007. u 20:20
0
komentara
0

dijeljenja
MMF očekuje rješavanje pitanja veće uloge zemalja u razvoju Foto: Reuters
Odluka o zahtjevima zemalja u razvoju da dobiju veću ulogu u odlučivanju u Međunarodnome monetarnom fondu (MMF) ili značajan napredak ka tome može se očekivati idućih mjeseci, izjavio je u nedjelju generalni direktor MMF-a Dominique Strauss-Khan.
On je na godišnjoj konferenciji predstavnika Grupe 20 finansijski najmoćnijih zemalja svijeta, koja se održava u Južnoj Africi, rekao da se sve članice te grupe slažu kako je "promjena neophodna".

Strauss-Khan, koji je kormilo Fonda preuzeo ovog mjeseca, dodao je, međutim, da se članice Grupe ne mogu saglasiti oko toga ko će se odreći dijela kvota i glasa da bi se napravio prostor za zemlje u ekonomskom usponu, izvijestio je AP.

"Rezultat mora biti pomjeranje kvota sa zemalja u razvoju na one u ekonomskom usponu. Pitanje je koliko će to pomjeranje biti veliko - ko će izgubiti (dio kvota), ko će dobiti," rekao je Strauss-Khan novinarima na godišnjem samitu G-20.

Grupa okuplja ministre finansija i guvernere centralnih banaka Grupe sedam (G-7) najrazvijenijih zemalja svijeta i država u ekonomskoj ekspanziji, kao što su Indija, Brazil, Kina i druge.

Članice G-20, kako navodi AP, u ukupnoj svjetskoj populaciji učestvuju sa dvije trećine, u ukupnom svjetskom bruto domaćem proizvodu sa 90 posto, a u ukupnoj svjetskoj trgovini sa više od 80 posto.

Zemlje u razvoju odavno tvrde da se svijet promijenio otkako je MMF, zajedno sa Svjetskom bankom (WB), osnovan prije 63 godine i da sistem te institucije, u kome je veća moć dana zemljama sa većim ekonomijama, naročito Sjedinjenim Državama, više ne odražava današnju realnost.

Rekavši da se o ovom spornom pitanju raspravlja već više od dvije godine, Strauss-Khan je zaključio da je, po njegovom mišljenju, moguće da se narednih mjeseci riješi ili načini značajan napredak.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.