biznis
0

MMF očekuje rješavanje pitanja veće uloge zemalja u razvoju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Odluka o zahtjevima zemalja u razvoju da dobiju veću ulogu u odlučivanju u Međunarodnome monetarnom fondu (MMF) ili značajan napredak ka tome može se očekivati idućih mjeseci, izjavio je u nedjelju generalni direktor MMF-a Dominique Strauss-Khan.

On je na godišnjoj konferenciji predstavnika Grupe 20 finansijski najmoćnijih zemalja svijeta, koja se održava u Južnoj Africi, rekao da se sve članice te grupe slažu kako je "promjena neophodna".

Strauss-Khan, koji je kormilo Fonda preuzeo ovog mjeseca, dodao je, međutim, da se članice Grupe ne mogu saglasiti oko toga ko će se odreći dijela kvota i glasa da bi se napravio prostor za zemlje u ekonomskom usponu, izvijestio je AP.

"Rezultat mora biti pomjeranje kvota sa zemalja u razvoju na one u ekonomskom usponu. Pitanje je koliko će to pomjeranje biti veliko - ko će izgubiti (dio kvota), ko će dobiti," rekao je Strauss-Khan novinarima na godišnjem samitu G-20.

Grupa okuplja ministre finansija i guvernere centralnih banaka Grupe sedam (G-7) najrazvijenijih zemalja svijeta i država u ekonomskoj ekspanziji, kao što su Indija, Brazil, Kina i druge.

Članice G-20, kako navodi AP, u ukupnoj svjetskoj populaciji učestvuju sa dvije trećine, u ukupnom svjetskom bruto domaćem proizvodu sa 90 posto, a u ukupnoj svjetskoj trgovini sa više od 80 posto.

Zemlje u razvoju odavno tvrde da se svijet promijenio otkako je MMF, zajedno sa Svjetskom bankom (WB), osnovan prije 63 godine i da sistem te institucije, u kome je veća moć dana zemljama sa većim ekonomijama, naročito Sjedinjenim Državama, više ne odražava današnju realnost.

Rekavši da se o ovom spornom pitanju raspravlja već više od dvije godine, Strauss-Khan je zaključio da je, po njegovom mišljenju, moguće da se narednih mjeseci riješi ili načini značajan napredak.