biznis
0

MMF očekuje dugotrajnu i jaku recesiju u Aziji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Međunarodni monetarni fond je danas značajno smanjio projekciju privrednog rasta u Aziji, prognozirajući "dugu i jaku recesiju" za razvijenije i izvozno orijentisane privrede tog regiona.

MMF sada očekuje da će u 2009. privredni rast u Aziji, uključujući Japan, usporiti na 1,3 odsto, u poređenju sa prvobitnom projekcijom rasta od 2,7 procenata, datom u posljednjem kvartalu 2008, dok će rast u 2010. iznositi 4,3 odsto, prema ranije projektovanih 4,5 procenata, prenijele su agencije.

"Uticaj globalne krize odrazio se na Aziju neočekivanom brzinom i jačinom", naveo je MMF u izvještaju o ekonomskim izgledima tog regiona.

Za zemlje sa privredama u naglom usponu, isključujući Japan, MMF je smanjio prognozu privrednog rasta na 3,3 odsto, sa prethodno prognoziranih 4,4 odsto u ovoj godini i na 5,4 odsto u 2010, sa ranije očekivanih šest procenata.

Bogatije privrede tog regiona će, kako se očekuje, "pretrpjeti dugu i jaku recesiju", zbog njihove velike zavisnosti od izvoza visokotehnoloških proizvoda i intenzivne izloženosti globalnom finansijskom sistemu, ukazao je MMF.