Poskupljenja do 30 posto
0

MMF: Moguć značajan rast cijena nafte zbog Irana

FENA
Izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde upozorila je u utorak da bi sirova nafta mogla da poskupi za čak 30 posto ukoliko snabdijevanje iz Irana bude poremećeno, što će imati "ozbiljne posljedice" po globalnu privredu.

Analitičari smatraju da bi sporenje Zapada s drugim po veličini svjetskim proizvođačem nafte, Iranom, oko nuklearnog programa zvaničnog Teherana moglo da izazove nagli rast cijene "tečnog zlata".

"Očito je da bi za privrede u svijetu bio šok kad bi došlo do poremećaja izvoza nafte iz Irana, budući da bi to sigurno rezultiralo poskupljenjem nafte", istakla je Lagarde.

"MMF je izračunao da bi poremećaj snabdijevanja nafte iz Irana mogao da dovede do rasta cijene te sirovine za 20 do 30 posto", rekla je šefica Fonda.

Iran je mnogo puta odbacio optužbe Zapada da radi na proizvodnji atomske bombe, ali su SAD i Evropska unija ipak toj zemlji uveli oštre sankcije kako bi je uvjerile da obustavi rad na nuklearnom programu.

Vlada u Teheranu je zaprijetila odmazdom zbog uvođenja sankcija, uključujući blokadu prolaska naftnih tankera kroz moreuz Hormuz, jednu od ključnih tačaka globalnog snabdijevanja naftom.