Costas Christou
0

'MMF je spreman dati podršku naporima Vlade FBiH'

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Šef Misije MMF-a Costas Christou kazao je danas u Sarajevu, nakon drugog dana razgovora sa zvaničnicima FBiH, da je ohrabrujuće to što Vlada FBiH prepoznaje težinu situacije, te da će se narednih dana raditi zajedno s njom i razgovarati o njenim namjerama u pogledu mjera i politika.

"MMF je spreman dati podršku naporima Vlade FBiH. Istovremeno, moramo doći do zajedničkog viđenja situacije u državi i namjera u pogledu mjera odnosno politika. Ohrabrujuće je da Vlada FBiH prepoznaje težinu situacije i da je spremna poduzeti odgovarajuće mjere. Nema sumnje da se ekonomska situacija u BiH pogoršava. To je nešto što već vidimo i u drugim državama regiona. Narednih dana radit ćemo zajedno s predstavnicima vlasti, a razgovarat ćemo o detaljima u smislu njihovih namjera u pogledu mjera i politika. Nadamo se da ćemo postići napredak", kazao je.

Naglasio je da je još prerano govoriti o sadržaju razgovora s predstavnicima vlasti u FBiH, ali je ponovio namjeru MMF-a da procijeni situaciju i od nosilaca vlasti čuje kakve su njihove namjere u pogledu mjera i politika.

Federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda novinare je izvijestio da su u prethodna dva dana pruženi svi podaci koji će poslužiti kao podloga za pregovore.

"Pregovori se nastavljaju. U petak su završeni pregovori na nivou FBiH. Treba napomenuti da MMF vodi pregovore s državom BiH i da će se ono ključno dešavati u ponedjeljak, utorak i srijedu, kad imamo završne pregovore na nivou nacionalnog fiskalnog vijeća", kazao je Bevanda.

On je naglasio da, na kraju, nacionalno Fiskalno vijeće mora ponuditi MMF-u paket mjera i one moraju biti usaglašene na nivou države.

Bevanda je naglasio da je u pripremi za dolazak Misije MMF-a pripremljena određena podloga, te da im je ideja vodilja bila prikazati realno stanje.

Svrha posjete MMF-a Bosni i Hercegovini je početak razgovora o zaključivanju eventualnog stand-by aranžmana s BiH. Prvi korak je procjena ekonomske i finansijske situacije u BiH, a to će biti postignuto u razgovoru sa svim nivoima vlasti. Tako će se steći slika o stanju u državi.