{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


MMF danas obznanjuje da li je BiH ispunila uslove

S
22.6.2009. u 08:21
0
21
MMF danas obznanjuje da li je BiH ispunila uslove
0
MMF danas obznanjuje da li je BiH ispunila uslove
Delegacija BiH predstaviće danas u Beču predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke rezultate koje su vlasti BiH postigle u okviru ispunjavanja uslova za zaključenje stand-by aranžmana sa MMF-om.
Ishod ovih razgovora, odnosno da li je BiH ispunila uslove MMF-a, trebalo bi da bude poznat tokom današnjeg dana.

Iz Ministarstva finansija RS Srni je potvrđeno da će sastanku prisustvovati ministar Aleksandar Džombić, a da će u delegaciji BiH biti još federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda, predstavnici Centralne banke BiH, entitetskih agencija za bankarstvo, te predstavnici matičnih banaka čije "kćerke" banke djeluju u BiH.

Osim njih, sastanku će prisustvovati predstavnici MMF-a, Evropske centralne banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke i Evropske komisije.

Vlada RS utvrdila je prošle nedjelje Prijedlog rebalansa budžeta RS za 2009. godinu, kojim je ušteđeno 70 miliona KM, čime su ispunjene obaveze prema MMF-u za dobijanje prve tranše kredita iz stand-by aranžmana.

Federalna Vlada usvojila je u petak Prijedlog izmjena i dopuna budžeta FBiH za ovu godinu, koji je neophodan za dobijanje kredita MMF-a. Rebalans budžeta FBiH je na prihodovnoj i na rashodovnoj strani veći za 226.881.385 KM u odnosu na utvrđeni budžet za 2009. godinu, ali je smanjena potrošnja budžetskih korisnika, što je bio jedan od zahtjeva MMF-a.

Ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda ocijenio je ranije da bi nepotpisivanje ugovora sa MMF-om značilo finansijski slom za FBiH, koja bi do kraja oktobra ostala bez sredstava u budžetu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: