Dominique Strauss-Kahn
0

'MMF će značajno smanjiti prognozu rasta'

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Međunarodni monetarni fond ovog će mjeseca značajno smanjiti prognozu globalnog privrednog rasta, a svijet se u iduće dvije-tri godine neće moći vratiti jakom rastu, izjavio je u srijedu direktor te finansijske organizacije Dominique Strauss-Kahn.

"Stvari se ne popravljaju", izjavio je Strauss-Kahn u emisiji Hard Talk na televiziji BBC i dodao da "posljednja prognoza MMF-a nije bila baš dobra, a nova, koja će biti objavljena za nekoliko dana, bit će još gora", prenio je Reuters.

Na pitanje kakve će biti prognoze MMF-a za svjetsku, američku i evropsku privredu, Strauss-Kahn je rekao da ne zna tačno za koliko će one biti umanjene, ali je dodao da se može očekivati smanjenje prognoze rasta od najmanje pola ili jedan posto.

U prognozi iz novembra MMF je objavio očekivanje da će svjetska privreda 2009. ostvariti rast od 2,2 posto, dok će, s druge strane, privreda SAD-a i Evrope zabilježiti negativan rast od 0,7 odnosno 0,5 posto. Međutim, finansijska kriza je otada dodatno produbljena, upozorili su analitičari.

Zemlje u razvoju će ostvariti privredni rast, ali manji nego što se očekivalo, tako da će Kina, Indija, Brazil i druge države u razvoju imati veoma nisku stopu rasta, kazao je prvi čovjek MMF-a.

"Prva polovina ove godine bit će veoma loša. U drugoj polovini bi moglo doći do određenog poboljšanja, ali će oporavak vjerovatno početi tek 2010.", rekao je Dominique Strauss-Kahn.