Jasan stav
9

Mljekari Tuzlanskog kantona protiv smanjenja poticaja za mlijeko

FENA
Proizvođači mlijeka s područja Tuzlanskog kantona nastojat će se izboriti da ne dođe do smanjenja poticaja za mlijeko, jer to neće donijeti ništa dobro ruralnom razvoju u FBiH ocijenjeno je danas u Tuzli tokom javne rasprave o Nacrtu programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2019. godinu FBiH.

Na skupu je rečeno da se ovim dokumentom predviđa smanjenje poticaja za mlijeko, a predsjednik grupacije za mlijeko Tuzlanskog kantona Refik Ahmuljić istaknuo je da će se poljoprivrednici boriti da do toga ne dođe te da se "ionako farme gase, a poljoprivredni proizvođači odlaze iz BiH".

"U Nacrtu programa koje je izdalo Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH došlo je do smanjenja poticaja za proizvodnju mlijeka. Mi kao drugi kanton po proizvodnji mlijeka, naš Tuzlanski kanton, dovest ćemo do umanjenja proizvodnje mlijeka", izjavio je Ahmuljić.

Ističe, međutim, da do obustave proizvodnje mlijeka ne bi smjelo doći jer je ona strateški važna za privredu Federacije BiH.

"Mi imamo prerađivačke kapacitete koji mogu dosta više proizvoditi mlijeka nego što je to trenutno stanje", naglasio je.

Prema sadašnjem pravilniku, poticaji po litru mlijeka iznose 28 feninga, a novim pravilnikom predviđeno je da ta cijena bude 25 feninga.

"Takvo umanjenje do 2 i pol miliona KM Federaciji BiH ne bi ništa značilo. Ne vidimo razlog zašto u ovoj godini dolazi ponovo do smanjenja poticaja, a i u prošloj godini smo imali smanjenje premije za proizvodnju mlijeka", kaže Ahmuljić.

Marinko Andrić iz Poljoprivrednog zavoda Tuzla ocijenio je da će, ukoliko dođe do smanjenja poticaja mljekarima, doći i do uništenja strateške grane poljoprivrede.

"Proizvodnja mlijeka pokreće poljoprivredu, pokreće obradu zemljišta. Za stoku treba hrana, a to znači i upotrebu mehanizacije koja koristi plavi dizel. Smanjenje cijene mlijeka, bez kapitalnih ulaganja, ovaj bi sektor dokrajčilo. Prema tome, možemo samo razgovarati o povećanju cijene mlijeka, a nikako o smanjenju", mišljenja je Andrić.