Srebrenica
0

Mjesečna proizvodnja 16.000 tona rude

FENA
Zahvaljujući velikim investicionim ulaganjima koja su u prvom kvartalu ove godine iznosila dva miliona maraka, rudari Rudnika olova i cinka "Sase" iz Srebrenice proizvode 16.000 tona sirove rude mjesečno.

"Londonska kompanija "Mineko", koja je i osnivač "Grossa" doo. koji je sada nosilac koncesionog prava u Rudniku olova i cinka Sase, a jedan od najačih investitora na Balkanu, napravljen je pravi poslovni potez sa rudnikom Sase. Planiramo da mjesečnu proizvodnju povećamo na 18 hiljada tona rude", rekla je Jelena Petrić direktor "Grossa" doo.

Proizvodnja u rudniku je u punom zamahu od kada je Vlada RS-a dodijelila koncesiju na korišćenje rudnika korporaciji "Gross" koja se pokazala kao ozbiljan investitor, uloživši novac u modernizaciju rudnika i nabavku najsavremenije opreme koja se koristi u rudarstvu.

Rudnik "Sase" trenutno izvozi u Srbiju, Sloveniju, Mađarsku, Bugarsku, Češku i druge zemlje.

Prema riječima predsjednika Sindikata u rudniku "Sase", Toška Rakite, radnici imaju redovne plate i povezan radni staž, što nije slučaj sa preduzećima u okruženju.

Rudnik "Sase" drugu godinu zaredom šalje svoje zainteresovane rudare na ljetovanje u ekskluzivni turistički centar Poreč sa svojim porodicama. Da je hljeb sa sedam kora sladak pokazuje i podatak da je prosečna plata "komarata" oko 1.000 KM