Arcelor Mittal Zenica
0

Mjere ekološke zaštite koštat će gotovo 64 miliona eura

FENA
Arcelor Mittal Zenica danas je priredio jednosatni brifing za predstavnike medija tokom kojeg su prezentirane mjere ekološke zaštite koje je kompanija implementirala u okviru projekta pokretanja integralne proizvodnje u ovoj kompaniji.

Direktor Odjela za ekologiju u Arcelor Mittal Zenica prof. dr. Aziz Mujezinović rekao je da se program ekoloških mjera sastoji od 16 pravaca i da su eksperti Arcelor Mittal Zenica tokom realizacije projekta pokretanja integralne proizvodnje, koji je pokrenut u martu 2007. godine, vodili računa kako bi zadovoljili stroge propise iz pet zakona i oko 60 pravilnika iz oblasti ekologije.

«Ekološki izbor ulaznih sirovina i ulaznih energenata strogo će se primjenjivati. Ovo je najveći projekt zaštite okoline u BiH i građani Zenice nemaju razloga da budu zabrinuti kada je u pitanju aerozagađenost. Na pet velikih dimnjaka bit će ugrađeni mjerači glavnih polutanata. Na svim linijama integralne proizvodnje ugrađeno je 87 filtera», izjavio je Mujezinović.

Uz proizvodnju tečnog čelika koja će iznositi 1,8 miliona tona čelika godišnje, emisija štetnih polutanata bit će manja nego u prijeratnim godinama.

Direktor projekta pokretanja integralne proizvodnje dr. Mustafa Imamović rekao je da je u Arcelor Mittal Zenica promijenjena filozofija rada, što znači da se u slučaju eventualnih eko-incidenata u proizvodnji, istog trenutka zaustavlja tehnološka linija, što prema Imamovićevim riječima, ranije nije bio slučaj.

Na današnjem brifingu istaknuto je da je do sada u tehno - ekološke projekte uloženo 22,8 miliona eura, dok će u periodu četverogodišnjeg prilagođavanja ova investicija dostići 63,9 miliona eura.