Pad digitalnog novca
0

Mjenjačnice kriptovaluta u milionskim gubicima nakon smrti Geralda Cottena

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Smrt kanadskog poduzetnika Geralda Cottena učinila je gotovo bezvrijednim ogromnu zalihu kriptovaluta koje ljudi imaju na svojim računima, javlja CNN.

Quadriga, najveća kanadska mjenjačnica kriptovaluta, izjavila je da ne može dobiti pristup 145 miliona dolara vrijednim Bitcoinima i drugim digitalnim sredstvima nakon što je njen suosnivač Gerald Cotten nedavno umro od komplikacija koje su nastale zbog Kronove bolesti za vrijeme posjete Indiji.

Mnoge digitalne valute koje posjeduje Quadriga pohranjuju se izvan mreže na računima poznatim kao "cold wallets", a koji su služili kao efikasan način zaštite od hakera. No, čini se da je Cotten bio jedina osoba koja je imala pristup ovim računima, prema sudskim dokumentima koje su kanadski mediji objavili na internetu putem stranice CoinDesk.

Cotenova smrt dovela je Quadrigau u krizu koja je prepuštena borbi kako bi vratila više od 100.000 svojih korisnika.

"Proteklih sedmica smo intenzivno radili na rješavanju naših problema s likvidnošću, koji uključuju pokušaj da se pronađu i osiguraju naše vrlo značajne kriptovalutne rezerve. Nažalost, ovi napori nisu bili uspješni", navodi se iz Quadrigae u nedavnom saopćenju.

Cotenova udovica Jennifer Robertson izjavila je nedavno da je laptop koji je Cotten koristio za vođenje razmjene valuta šifriran.

"Ne znam šifru, a samim tim ne mogu pristupiti računu. Uprkos brojnim pokušajima, nisam uspjela pristupiti podacima o kriptovalutnim razmjenama", kazala je ona.