biznis
0

Mittal uvjeren u kupovinu Arcelora

FENA
Predsjedavajući Mittal Steela Lakshmi Mittal siguran je da će njegova ponuda za kupovinu Arcelora vrijedna 32 milijarde dolara proći. U intervjuu za International Herald Triibune, on je odbacio tvrdnje kako bi mogao preuzeti manjinski paket dionica s ruskim čeličnim magnatom Aleksejom Mordašovom.

On se također podsmjehnuo korporativnim standardima upravljanja koje je postavio Arcelor u pokušaju da izbjegne njegovu ponudu od 32 milijarde dolara.

Mittal se nada kako će spriječiti ujedinjenje Arcelora i Severstala do stepena kada bi se više od 50 posto dioničara pobunilo protiv njega.

Arcelor, međutim, tvrdi da je 29 posto ulagača tražilo posebno zasjedanje Generalne skupštine kako bi glasali o predloženom vezivanju s ruskom željezarskom grupom Severastal. U međuvremenu su antritustovski regulatori Evropske unije odobrili ponudu Mittal Stella za Arcelor.

Kombinacija Mittal Steela i Arcelora - prvog i drugog svjetskog proizvođača čelika "san je svakog čovjeka u industriji čelika", a sve ostalo bila bi "tragedija" za industriju, izjavio je Mittal u novinskom intervjuu.

Mordašov je prošlog mjeseca pristao na ugovor vrijedan 13 milijardi dolara koji bi mu omogućio kontrolu nad skoro trećinom kombinovane kompanije nastale spajanjem Arcelora sa Sverstalom, ruskim proizvođačem čelika koji on kontroliše.

Mittal Steel je ranije saopćio kako će razmotriti da preuzme manje od 50 posto dionica Arcelora. Uprkos planiranom sporazumu s Rusima, Mittal je pokazao kako neće neće odustati od svoje namjere da privede kraju preuzimanje Arcelora.