Potvrđeno
0

Mittal kriv za ekološku katastrofu u Bosni

Sarajevo-x.com
Federalna uprava za inspekcijske poslove danas je objavila službeni izvještaj o uzrocima ekološke katastrofe u rijeci Bosni te ustvrdila da je kompanija Mittal Zenica krivac za ovaj incident. U Bosnu su prošle sedmice puštene određene količine otrovne materije koja je prouzrokovala veliko zagađenje i pomor ribe.

"Prisustvo utvrđenih specifičnih organskih spojeva u svim uzorcima vode rijeke Bosne nizvodno od glavnog kolektora ukazuje na to da je incidentno zagađenje uzrokovano ispuštanjem specifičnih otpadnih voda iz pogona Koksare firme Mittal Steel Zenica, jer takve otpadne vode ne ispušta nijedna druga firma čije otpadne vode ulaze u kontrolisani kolektor", saopćeno je iz Uprave.

Inspektori su 24. avgusta izašli na teren nakon saznanja o zagađenju rijeke Bosne nizvodno od glavnog kolektora. Ovaj kolektor, osim dijela otpadnih voda Mittal Steela, sakuplja i mješovite otpadne vode iz rudnika ugljena, dio komunalnih otpadnih voda grada Zenice, kao i manjeg pripadajućeg dijela industrijske zone u Zenici.

Tom prilikom su uzeta četiri uzorka za analizu, te je Agencija za vodno područje rijeke Save Sarajevo, Laboratorija za vode izvršila laboratorijsko ispitivanje.

"Kvalitativna analiza otpadne vode iz postrojenja Separator koksnog gasa, koja se direktno ispušta u glavni kolektor, pokazala je prisustvo spojeva koji su karakteristični za koksne gasove, među kojima su 4-nitrofenol, 4-hlor-tri-metilfenol, a koje prelaze maksimalno dozvoljene vrijednosti za fenole", navedeno je u saopćenju.

Federalni inspektor zaštite okoliša i federalni vodoprivredni inspektor nastavit će postupak inspekcijskog nadzora, utvrditi i ostale činjenice u vezi sa navedenim događajem, te će poduzeti mjere predviđene zakonom.

Podsjećanja radi, Mittal je, odmah nakon što je ispuštena otrovna tekućina u rijeku Bosnu, reagovao saopćenjem u kojem je javnost uvjeravana da kompanija nije prouzrokovala ekološki incident.

Pokret DOSTA pozvao je načelnika Zenice Huseina Smajlovića, koji je prije 3 godine obećao izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda grada Zenice, uključujući i industrijska postrojenja u Banlozima, da preuzme odgovornost za još jedno zagađivanje životne sredine u Zenici.

Akcija građana također je uputila nadležnim dopis pod naslov 'Može li se Vama vjerovati' putem kojeg traži da država da do znanja zagađivaču da se isticanje opasnih materija mora zaustaviti.