Ministrova reakcija
2

Mirko Šarović: Kosovo uvođenjem stopostotnih carina BiH i Srbiji ruši CEFTA-u

Piše: I. Č.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je u kratkoj telefonskoj izjavi za Klix.ba da Kosovo uvođenjem stopostotnih carina Bosni i Hercegovini i Srbiji definitivno ruši CEFTA-u.

Potpisivanjem sporazuma CEFTA 2006. države su iskazale opredjeljenje da unaprijede trgovinsku i investicijsku politiku zemalja Jugoistočne Evrope. Potpisnice su Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Srbija i Misija privremene uprave UN-a na Kosovu, u ime Kosova. Ulaskom u EU Hrvatska se povukla iz CEFTA-e.

Šarović će se, poslije sutrašnje sjednice Vijeća ministara BiH, očitovati detaljnije u vezi s carinama koje je Kosovo uvelo Bosni i Hercegovini kao svojevrsnu odmazdu, jer je delegacija BiH, prevođena ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem, glasala protiv prijema Kosova u Interpol.

Podsjetimo, odluka o uvođenju sankcija uslijedila je na prijedlog kosovskog ministra trgovine Endrita Ssalje, koji je istovremeno pozvao domaće proizvođače da se fokusiraju na kvalitet, a od trgovaca zatražio da istražuju nova tržišta za saradnju.

Zamjenik premijera Kosova Enver Hodžaj napisao je na Twitteru da se ovakvom odlukom štite vitalni interesi Kosova.

"Srbija nastavlja agresivnu kampanju protiv Kosova na međunarodnom planu. Ona također minira i proces normalizacije. Kako bi zaštitila naš interes, Vlada Kosova je odlučila da poveća carinu na 100 posto. Nove mjere će biti uskoro objavljene", napisao je Hodžaj.