Deloitteova rang lista
425

Ministry of Programming jedini iz BiH na listi 500 najbrže rastućih tehnoloških kompanija EMEA regije

Klix.ba
Muhamed Semić
Muhamed Semić
Kompanija Revolut iz Ujedinjenog Kraljevstva na čelu je Deloitteove rang liste 500 najbrže rastućih tehnoloških kompanija EMEA regije koja obuhvata Evropu, Srednji Istok i Afriku. Listu "Deloitte’s Technology Fast 500™ EMEA“ već devetnaestu godinu kreira Deloitteov globalni Sektor za tehnologiju, medije i telekomunikacije.

Gledano u cjelini, na ovogodišnjoj listi 500 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u EMEA regiji našli su se pobjednici iz 22 zemlje, s prosječnom stopom rasta prihoda od 1258 posto. Stopa rasta prihoda kompanija uvrštenih u listu kretala se od 157 do 39.754 posto.

Revolut, iz Ujedinjenog Kraljevstva, zauzela je prvo mjesto na rang listi 500 najbrže rastućih kompanija regije EMEA u 2019. godini sa rastom od 39.754 posto. Revolut je fintech kompanija koja je napravila aplikaciju za poslovanje i trgovanje kripto valutama.

Vodeću petorku zaokružuju OakNorth iz UK sa rastom od 30.706 posto, njemački Cloud&Heat Technologies GmbH (21.474 %), DivideBuy (19.572 %), također iz Ujedinjenog Kraljevstva te FINEWAY iz Njemačke sa rastom od 16.594 posto.

Srednja Evropa i Bosna i Hercegovina

Iz Srednje Evrope ove se godine na listu 500 najbrže rastućih plasiralo 80 kompanija, što je rast u odnosu na prošlogodišnjih 51. Najviše ih je iz Češke, 24 kompanija, slijede Poljska sa 21 kompanijom, zatim Hrvatska sa 9, Litvanija sa 7, Slovačka sa 6, Rumunija sa 4, Bugarska i Mađarska sa 3, te Bosna i Hercegovina, Slovenija i Estonija sa po jednom kompanijom.

Top 10 najbrže rastućih tehnoloških kompanija regije EMEA:

Pregled po zemljama:

Ujedinjeno Kraljevstvo sa 98 ima najviše uvrštenih na listu 500 najbrže rastućih tehnoloških kompanija EMEA regije, dok je druga Nizozemska sa 70 kompanija, slijede i ostali Njemačka, Švedska, Belgija, Finska i Portugal.

O programu „2019 Technology Fast 500 EMEA“ Deloittea Global

Program petsto prihodno najbrže rastućih tehnoloških kompanija u regiji EMEA Deloittea Global sastoji se u objektivnom rangiranju poduzetnika s težištem na tehnološkom sektoru, kao priznanje poduzetnicima iz tehnološkog sektora koji su u posljednje četiri godine ostvarili najbrži rast prihoda u regiji koja obuhvaća Evropu, Srednji istok i Afriku (EMEA). Program podupiru inicijative Deloittea Global u području praćenja pedeset najbrže rastućih kompanija u svakom od geografskih područja regije pod vodstvom Sektora za tehnologije, medije i telekomunikacije u sklopu globalne kompanije, Deloittea Global.

Već devetnaestu godinu zaredom, program prihodno najbrže rastućih tehnoloških kompanija u regiji EMEA obuhvatio je do sada više od 20 zemalja, među kojima su Belgija, Francuska, Finska, Italija, Nizozemska, Njemačka, Turska i Ujedinjeno Kraljevstvo. Ovogodišnji pobjednici izabrani su na temelju stope rasta prihoda na razini fiskalne godine u razdoblju od 2015. do 2018. godine.

Više informacija i ukupni poredak Technology EMEA Fast 500 pogledajte ovdje.

"Izuzetno nam je zadovoljstvo što i ove godine na ovoj prestižnoj listi imamo kompaniju iz Bosne iz Hercegovine i time nastavljamo kontinuitet odličnih uspjeha bh. tehnoloških i ICT firmi. Čestitamo Ministry of Programming na ovom uspjehu i rastu prihoda od 813%. Ovim putem želimo potaknuti i pozvati i druge tehnološke kompanije iz Bosne i Hercegovine da se prijave na našu Fast50 listu za 2020. godinu koji je otvoren do 14. augusta, kako bismo i dalje zadržali snažno prisustvo bh. kompanija na ovoj listi", izjavio je Muhamed Semić, voditelj odjela za konsalting i savjetovanje povezano s upravljanjem rizicima Deloitteovog ureda u Sarajevu.