biznis
0

Ministrica Lagarde o ostavci generalnog direktora Societe General

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuska ministrica za ekonomiju Christine Lagarde izjavila je u utorak da nije "uvjerena" da treba mijenjati kapetana koji se nalazi na čelu Societe Generale, u punom jeku krize, nakon operacija jednog brokera koji je ovoj banci pronevjerio 4,82 milijarde eura.

"Lično, nisam uvjerena da je vrijeme da se promijeni kapetan broda ili da je u interesu da se on mijenja", rekla je Lagarde pred Komisijom za finansije Senata.

Ova izjava izgleda u suprotnosti sa stavom predsjednika Nicolasa Sarkozyja, koji je najavio da generalni direktor Daniel Bouton treba da podnese ostavku "preuzimajući svoju odgovornost".

"U takvom smo sistemu u kojem kada neko prima visoku plaću, koja je bez sumnje legitimna, a postoji veliki problem, onda ne možemo sa sebe skinuti sve te odgovornosti", izjavio je u ponedjeljak šef države.

Ponavljajući da odluka o tome da li treba ili ne zamijeniti glavnoga direktora francuske banke "pripada Upravnom odboru", ministrica Lagarde je dodala da "donošenje takve odluke nije na francuskoj vladi"

Sastanak Upravnog odbora banke predviđen je za srijedu.