{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministri G20 traže izmjene poreskih zakona

S
16.2.2013. u 15:04
1
1
Ministri G20 traže izmjene poreskih zakona
1
Ministri G20 traže izmjene poreskih zakona
George Osborne
Ministri finansija Velike Britanije George Osborne, Francuske Pierre Moscovici i Njemačke Wolfgang Schaeuble su na sastanku G20 u Moskvi pokrenuli inicijativu za uspostavljanje novih globalnih pravila za sprečavanje kompanija da prebacuju profit iz svoje matične države kako bi u drugoj plaćali manji porez.
Osborne je istakao da globalni poreski sistem funkcioniše na principima, koje je uspostavila Liga država dvadesetih godina prošlog vijeka i da je od tada izvršeno samo nekoliko promjena.

"Želimo da kompanije plaćaju porez po stopi uspostavljenoj u našim zemljama, a to se ne može postići samostalno", rekao je Osborne.

Moscovici je naglasio da je Francuska "odlučna da se bori protiv poreskih prevara, izbjegavanja plaćanja i utaje". Prema njegovim riječima, potrebno je izbjeći situacije u kojima neke kompanije koriste međunarodni i lokalni zakon da ne plaćaju porez.

Generalni sekretar Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj Anhel Gurija rekao je da je neophodno promijeniti zakone, jer se "izbjegavanje dvostrukog oporezivanja pretvorilo u način za dvostruko neoporezivanje".

Veliki broj kompanija, među kojima su "Amazon", "Google" i "Starbaks" u proteklih nekoliko mjeseci su pod pažnjom javnosti zbog svojih poreskih strategija. "Facebook" se našao među međunarodnim kompanijama optuženim za izbjegavanje poreskih obaveza.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: