|

Ministri G20 traže izmjene poreskih zakona

Ministri G20 traže izmjene poreskih zakona
1
S
SRNA
16.2.2013. u 15:04
1
komentara
1

dijeljenja
Ministri G20 traže izmjene poreskih zakona George Osborne
Ministri finansija Velike Britanije George Osborne, Francuske Pierre Moscovici i Njemačke Wolfgang Schaeuble su na sastanku G20 u Moskvi pokrenuli inicijativu za uspostavljanje novih globalnih pravila za sprečavanje kompanija da prebacuju profit iz svoje matične države kako bi u drugoj plaćali manji porez.
Osborne je istakao da globalni poreski sistem funkcioniše na principima, koje je uspostavila Liga država dvadesetih godina prošlog vijeka i da je od tada izvršeno samo nekoliko promjena.

"Želimo da kompanije plaćaju porez po stopi uspostavljenoj u našim zemljama, a to se ne može postići samostalno", rekao je Osborne.

Moscovici je naglasio da je Francuska "odlučna da se bori protiv poreskih prevara, izbjegavanja plaćanja i utaje". Prema njegovim riječima, potrebno je izbjeći situacije u kojima neke kompanije koriste međunarodni i lokalni zakon da ne plaćaju porez.

Generalni sekretar Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj Anhel Gurija rekao je da je neophodno promijeniti zakone, jer se "izbjegavanje dvostrukog oporezivanja pretvorilo u način za dvostruko neoporezivanje".

Veliki broj kompanija, među kojima su "Amazon", "Google" i "Starbaks" u proteklih nekoliko mjeseci su pod pažnjom javnosti zbog svojih poreskih strategija. "Facebook" se našao među međunarodnim kompanijama optuženim za izbjegavanje poreskih obaveza.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...