biznis
0

Ministri G-8 za novi Međunarodni energetski sporazum

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ministri energetike Grupe osam (G-8) saglasili su se u nedjelju na sastanku u japanskom gradu Aomori da utvrde prijedlog novoga općeg Međunarodnog energetskog sporazuma (IPEEC), kojim bi se odredili ciljevi za postizanja veće energetske efikasnosti i zajedničku borbu protiv naglog porasta cijena nafte i prirodnog plina.

Japan, koji je predsjedavao skupom, kao i druge članice G-8 (Rusija, SAD, Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija i Kanada) pozvali su Kinu, Indiju, Južnu Koreju, čiji su predstavnici bili na skupu, a također i sve druge zemlje da se priključe njihovoj inicijativi.

Predstavnici Japana su izrazili nadu da bi IPEEC mogao postati operativan do sastanka lidera G-8 koji će se tokom ljeta održati u Italiji.

Na jednodnevnom skupu u Aomori zemlje G-8, kao i Kina, Indija i Južna Koreja, koje obuhvaćaju oko dvije trećine svjetske energetske tražnje i isto toliko, na globalnom planu, emitiraju štetnih plinova u atmosferu, iskazale su "ozbiljnu zabrinutost zbog tekućeg (rekordnog) nivoa cijena nafte".

"Priznajući suštinski važnu ulogu finansijske i makroekonomske politike u rješavanje tekućih ekonomskih problema svi (učesnici skupa) su se saglasili da bi u provođenju energetske politike trebalo da rade zajedno", ističe se u zajedničkom saopćenju učesnika skupa.

Skup u Aomori, gradu na sjeveroistoku Japana, bio je prvi susret ministara energetike G-8, Kine, Indije i Južne Koreje, na kome su zajednički razmatrali tekuću globalnu situaciju na energetskom tržištu, kao i postojeće ekološke probleme, prenosi japanska novinska agencija Kyodo.

U izvještaju japanske agencije se navodi da su cijene nafte uvećane više od sto posto tokom proteklih 17 mjeseci i da je u petak ta strateška sirovina na berzi u New Yorku drastično poskupjela na iznad 139 dolara po barelu.

Tekuću problemi izazvani naglim poskupljenjem nafte, klimatskim promjenama, kao i posljedice prehrambene krize na povećani rizik od ekonomske i političke nestabilnosti u svijetu bit će razmotreni i na skupu političkih prvaka G-8 od 7. do 9. jula na japanskom otoku Hokkaido, navodi se u izvještaju Kyoda.

Njemački državni sekretar Johan Homan, koji je bio u delegaciji svoje zemlje na razgovorima u Aomori, izjavio je za agenciju DPA da je na tome skupu postignuta "visoka saglasnost (učesnika) o svim pitanjima" i da je napravljen "važan napredak".

Homan je ocijenio, govoreći o aktuelnoj energetskoj krizi, da je ključni zadatak postizanje "veće otvorenosti u dijalogu između zemalja proizvođača i potrošača".

Veoma je važno, dodao je njemački zvaničnik, da zemlje koje isporučuju energetske sirovine daju jasne signale da neće praviti probleme oko isporuke dovoljne količine nafte i drugih energenata.

U subotu je japanski ministar za industriju i trgovinu Akira Amari rekao da su cijene nafte "veliki element rizika zbog mogućeg izbijanja recesije u svjetskoj privredi".

Amari je istom prilikom upozorio da rekordne cijene nafte direktno "ugrožavaju globalnu energetsku sigurnost" i da su tekuće "energetske teškoće i klimatske promjene dvije strane istog problema".

Predstavnici Kine i Indije obećali su u subotu, na skupu, također u Aomori, sa pet zemalja koje emitiraju najviše štetnih plinova u atmosferu (SAD, Kina, Indija, Japan i Južna Koreja), da će uspostaviti što tješnju saradnju s Međunarodnom agencijom za energiju (IEA), čije sjedište se nalazi u Parizu.

IEA, u koju je učlanjeno 27 najrazvijenijih zemalja, (Kina i Indija nisu u sastavu te međunarodne organizacije), uputila je poziv svoji članicama da što prije stvore dovoljne zalihe nafte da bi izbjegle krizu u snabdijevanju tom sirovinom ako dođe do daljnjih potresa na tržištu toga vitalnog energenta.

Homan je ocijenio kako je pristanak Kine i Indije da uspostave blisku saradnju s IEA-om "veoma važan" korak u naporima da se na globalnom planu riješe energetski problemi.

Američki državni sekretar za energetiku Samuel Bodman je ukazao na značaj globalnog rasta investicija u rješavanju svih aktuelnih energetskih i problema nastalih zbog globalnog otopljavanja.

"Odgovarajući korak na ove dvostruke izazove je, prema mome mišljenju, da jednostavno moramo uvećati nivo investicija širom svijeta", precizirao je Bodman.