{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministri G-8 za novi Međunarodni energetski sporazum

F
8.6.2008. u 20:22
0
0
Ministri G-8 za novi Međunarodni energetski sporazum
0
Ministri G-8 za novi Međunarodni energetski sporazum
Foto: AFP
Ministri energetike Grupe osam (G-8) saglasili su se u nedjelju na sastanku u japanskom gradu Aomori da utvrde prijedlog novoga općeg Međunarodnog energetskog sporazuma (IPEEC), kojim bi se odredili ciljevi za postizanja veće energetske efikasnosti i zajedničku borbu protiv naglog porasta cijena nafte i prirodnog plina.
Japan, koji je predsjedavao skupom, kao i druge članice G-8 (Rusija, SAD, Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija i Kanada) pozvali su Kinu, Indiju, Južnu Koreju, čiji su predstavnici bili na skupu, a također i sve druge zemlje da se priključe njihovoj inicijativi.

Predstavnici Japana su izrazili nadu da bi IPEEC mogao postati operativan do sastanka lidera G-8 koji će se tokom ljeta održati u Italiji.

Na jednodnevnom skupu u Aomori zemlje G-8, kao i Kina, Indija i Južna Koreja, koje obuhvaćaju oko dvije trećine svjetske energetske tražnje i isto toliko, na globalnom planu, emitiraju štetnih plinova u atmosferu, iskazale su "ozbiljnu zabrinutost zbog tekućeg (rekordnog) nivoa cijena nafte".

"Priznajući suštinski važnu ulogu finansijske i makroekonomske politike u rješavanje tekućih ekonomskih problema svi (učesnici skupa) su se saglasili da bi u provođenju energetske politike trebalo da rade zajedno", ističe se u zajedničkom saopćenju učesnika skupa.

Skup u Aomori, gradu na sjeveroistoku Japana, bio je prvi susret ministara energetike G-8, Kine, Indije i Južne Koreje, na kome su zajednički razmatrali tekuću globalnu situaciju na energetskom tržištu, kao i postojeće ekološke probleme, prenosi japanska novinska agencija Kyodo.

U izvještaju japanske agencije se navodi da su cijene nafte uvećane više od sto posto tokom proteklih 17 mjeseci i da je u petak ta strateška sirovina na berzi u New Yorku drastično poskupjela na iznad 139 dolara po barelu.

Tekuću problemi izazvani naglim poskupljenjem nafte, klimatskim promjenama, kao i posljedice prehrambene krize na povećani rizik od ekonomske i političke nestabilnosti u svijetu bit će razmotreni i na skupu političkih prvaka G-8 od 7. do 9. jula na japanskom otoku Hokkaido, navodi se u izvještaju Kyoda.

Njemački državni sekretar Johan Homan, koji je bio u delegaciji svoje zemlje na razgovorima u Aomori, izjavio je za agenciju DPA da je na tome skupu postignuta "visoka saglasnost (učesnika) o svim pitanjima" i da je napravljen "važan napredak".

Homan je ocijenio, govoreći o aktuelnoj energetskoj krizi, da je ključni zadatak postizanje "veće otvorenosti u dijalogu između zemalja proizvođača i potrošača".

Veoma je važno, dodao je njemački zvaničnik, da zemlje koje isporučuju energetske sirovine daju jasne signale da neće praviti probleme oko isporuke dovoljne količine nafte i drugih energenata.

U subotu je japanski ministar za industriju i trgovinu Akira Amari rekao da su cijene nafte "veliki element rizika zbog mogućeg izbijanja recesije u svjetskoj privredi".

Amari je istom prilikom upozorio da rekordne cijene nafte direktno "ugrožavaju globalnu energetsku sigurnost" i da su tekuće "energetske teškoće i klimatske promjene dvije strane istog problema".

Predstavnici Kine i Indije obećali su u subotu, na skupu, također u Aomori, sa pet zemalja koje emitiraju najviše štetnih plinova u atmosferu (SAD, Kina, Indija, Japan i Južna Koreja), da će uspostaviti što tješnju saradnju s Međunarodnom agencijom za energiju (IEA), čije sjedište se nalazi u Parizu.

IEA, u koju je učlanjeno 27 najrazvijenijih zemalja, (Kina i Indija nisu u sastavu te međunarodne organizacije), uputila je poziv svoji članicama da što prije stvore dovoljne zalihe nafte da bi izbjegle krizu u snabdijevanju tom sirovinom ako dođe do daljnjih potresa na tržištu toga vitalnog energenta.

Homan je ocijenio kako je pristanak Kine i Indije da uspostave blisku saradnju s IEA-om "veoma važan" korak u naporima da se na globalnom planu riješe energetski problemi.

Američki državni sekretar za energetiku Samuel Bodman je ukazao na značaj globalnog rasta investicija u rješavanju svih aktuelnih energetskih i problema nastalih zbog globalnog otopljavanja.

"Odgovarajući korak na ove dvostruke izazove je, prema mome mišljenju, da jednostavno moramo uvećati nivo investicija širom svijeta", precizirao je Bodman.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: