biznis
0

Ministar Ljubić otvorio objekte i sisteme za navodnjavanje u Stocu, Mostaru i Čapljini

FENA
Stolac
Stolac
Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Damir Ljubić danas je u općinama Stolac, Mostar i Čapljina svečano otvorio objekte i sisteme za navodnjavanje.

Objekti i sistemi otvoreni su na Krajšini u općini Stolac, u Opličićima, općina Čapljina te na Pijescima u općini Mostar.

Izgradnju objekata i sustava financirala je Vlada Federacije BiH i Svjetska banka, a u sklopu projekta "Razvoj male komercijalne poljoprivrede", podkomponente projekta "Rehabilitacija i razvoj navodnjavanja".

Federalni ministar Damir Ljubić izjavio je da se tim objektima i sistemima želi osigurati voda koja će uz neosporni zemljišni potencijal i klimatske uvjete spomenuta područja učiniti pogodnim za razvoj intenzivne i komercijalne poljoprivredne proizvodnje.

Ljubić je istaknuo kako je to jedno od kapitalnih ulaganja Vlade FBiH koja u svom četverogodišnjem mandatu poljoprivredni sektor stavlja u vrh prioriteta.

Ministar Ljubić je dodao da se treba dugoročno i sustavno raditi na razvoju poljoprivrede, a to prije svega uključuje donošenje zakonske regulative.

To se posebice odnosi na donošenje federalnog zakona o poljoprivredi i o poljoprivrednom zemljištu, kazao je federalni ministar Ljubić.

Inače, podkomponenta projekta "Rehabilitacija i razvoj navodnjavanje" uključuje područja jugoistočnog dijela Bosne i Hercegovine. Tim se projektom želi osigurati pouzdana opskrba vodom poljoprivrednicima putem revitalizacije odgovarajućih vodoopskrbnih objekata i sustava za navodnjavanje te da se osigura održivost revitiliziranih sustava putem udruga korisnika vode i Saveza udruga korisnika vode.

U vezi s tim, u protekle dvije godine na području realizacije projekta utemeljeno je 27 udruga korisnika vode kojima je Zakonom o vodama dana nadležnost za upravljanje sustavima za navodnjavanje, a prošle je godine izgrađeno i sanirano 12 objekata za navodnjavanje na širem području Dubravske visoravni.