biznis
0

Ministar Herceg se susreo s predstavnicima Svjetske banke

FENA
Nevenko Herceg (Foto: Arhiv)
Nevenko Herceg (Foto: Arhiv)
Ministar okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH Nevenko Herceg razgovarao je danas u Sarajevu s delegacijom Svjetske banke predvođenom voditeljicom projektnog tima Irinom Astrahan o kreditu koji je Bosni i Hercegovini odobrila Svjetska banka za poticanje razvitka malih i srednjih poduzeća (MSP) u iznosu od 46.972.200 eura.

Ovaj projekt kreditiranja bi trebalo da se realizira od 2010. do 2014. godine, a poboljšat će pristup finansijama za mala i srednja poduzeća u kontekstu ublažavanja globalne ekonomske krize.

Kako je saopćeno iz Ureda ministra Hercega, projekt ima za cilj pomoći bankarskom sektoru u BiH da prebrodi efekte globalne ekonomske krize.

Voditeljica projektnog tima Svjetske banke Irina Astrahan je naglasila da je predloženi projekt pripremljen da pruži podršku malim i srednjim poduzećima radi očuvanja i jačanja njihove pozicije na tržištu u uvjetima krize i povećanja ekonomskih mogućnosti kroz poboljšanje pristupa finansijskim sredstvima.

  • S obzirom na to da je u pripremi i nova strategija koja donosi i nove konkretne projekte, sigurno će se na listi visokih prioriteta naći i turizam i energetska učinkovitost, te projekti koji tretiraju okolišna pitanja - najavila je Astrakhan.

Projekt kreditiranja MSP-a će u FBiH implementirati Fondacija za održivi razvoj "Odraz“, a kreditne aranžmane s prihvatljivim malim i srednjim poduzećima realizirat će poslovno-komercijalne banke koje snose rizik vraćanja kredita.

Prednost kod kreditiranja imat će kreditno sposobna i izvozno orijentirana poduzeća u oblasti industrije, proizvodnji hrane, prerade poljoprivrednih proizvoda, turizmu i povezanim uslužnim sektorima, a novčani limit pri odobravanju kredita ne postoji.

Ministar Herceg je podsjetio na odličnu suradnju njegovog ministarstva sa Svjetskom bakom, izrazivši očekivanje da se ova suradnja nastavi, te proširi kroz Projekt kreditne linije za turističku djelatnost koja je od strateške važnosti za privredu BiH.

  • Nastojimo otvoriti i kreditnu liniju razvoja turizma pri Razvojnoj banci te smo u okviru našeg programa potpore predvidjeli jedan program sufinanciranja kamata na projekte izgradnje novih turističko-ugostiteljskih kapaciteta u svrhu održivog razvoja turizma - rekao je ministar Herceg.

Izrazio je nadu da će predstavnici Svjetske banke prepoznati značaj turizma kao bitne strateške privredne grane u BiH, te će turističke i uslužne djelatnosti staviti u vrh prioriteta nove strategije Svjetske banke prema našoj zemlji, jer su većina tvrtki iz sektora turizma u BiH upravo mala i srednja poduzeća.