Potrebne reforme
2

Ministar Drljača: Službe za zapošljavanje previše vremena troše na administriranje

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Reforma tržišta rada predstavlja jedno od šest prioritetnih pitanja koja su definisana reformskom agendom. Kako je rekao federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, stanje nije idealno jer je i dalje veliki broj nezaposlenih osoba te je potrebna složena reforma.

Danas je u organizaciji Federalnog zavoda za zapošljavanje održana konferencija "Savremeni izazovi na tržištu rada" na kojoj su predstavljeni posljednji podaci o strukturi nezaposlenih i problemi s kojima se službe za zapošljavanje suočavaju u radu.

Obrazovanje još nije usklađeno s tržištem rada, imamo disbalans kada je riječ o ponudi i potražnji, što dodatno otežava bilo koji proces.

"Radi se o oblasti koja traži složenu reformu. Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH je poduzelo aktivnosti u cilju reforme koje se odnose na sektor legislative rada i na oblast zapošljavanja. Izmjene i dopune Zakona o radu su usvojene u Parlamentu FBiH, a sutra će na dnevnom redu biti Zakon o zaštiti na radu. Dostavili smo i Zakon o mirnom rješavanju sporova, a Nacrt o štrajku je usvojen u formi nacrta", kazao je ministar Drljača.

Kada je riječ o segmentu zapošljavanja, u toku je donošenje strategije za zapošljavanje 2018.-2021. za FBiH. Drljača je istakao kako je potrebno naći mehanizme stimulisanja zapošljavanja te saradnje, kohezije, koordinacije i pokretljivosti radne snage, kao i stručno osposobiti ljude koji učestvuju u tim procesima.

"Značajan je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju nezaposlenih osoba koji treba urediti pitanja ostvarivanja prava. Želimo uključiti službe za zapošljavanje jer one previše vremena troše na administriranje, a trebaju biti aktivniji u traženju posla i biti posrednici između osoba koje traže posao i poslodavaca. Trebaju biti jači i kreativniji u toj koordinaciji", kazao je.

U pripremi je i pravilnik o posredovanju kojim će se utvrditi obaveze vođenja evidencija. Za mjere zapošljavanja 2017.-2018. osigurano je 110 miliona KM, od čega je 50 miliona KM iz Svjetske banke, a ostatak iz Budžeta FBiH koje će se raspodijeliti u naredne četiri godine.

Direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar kazala je kako je ovo prva konferencija koju organizuje zavod.

"Cilj je okupiti predstavnike poslodavaca, obrazovnih institucija, službi i vlade. Federalni zavod i službe za zapošljavanje su jedna od karika u posredovanju u zapošljavanju i uključeni smo u cijeli proces od obrazovanja do zapošljavanja, zbog toga treba da potičemo razgovor o temama i problemima s ciljem pronalaska rješenja i unapređenja rada", kazala je Lončar.

Danas će biti predstavljena i anketa analize tržišta rada koju je zavod radio u proteklom periodu, a uključuje najsvježije podatke u segmentu (ne)zaposlenih.