biznis
0

Minimalac građevinaca u RS 125 KM

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Predsjednik Sindikata radnika građevinarstva i stambeno komunalnih djelatnosti Republike Srpske Mile Ribić upozorio je da su zaposleni u toj grani najniže plaćeni u RS-u, te da je stanje teško o čemu govore i brojni štrajkovi, kojih je prošle godine bilo u nekoliko preduzeća.

Zbog kršenja radničkih prava i neisplaćenih zarada štrajkovali su radnici “Neimarstva” iz Trebinja, “Hidrogradnje” Pale, “Mermera” Čelinac, te, između ostalih, i Urbanističkog zavoda u Banjoj Luci.

O sve težem položaju zaposlenih u ovoj grani govori podatak da je najniža cijena rada 125 KM i ista je već tri godine.

Ribić podsjeća da je zarada radnika u građevinarstvu i komunalnim djelatnostima za 35 do 40 posto manja u odnosu na druge oblasti.

I ekonomska kriza, na koju se pozivaju vlasti i poslodavci, više ne smije, upozorio je, biti izgovor da se građevinarima ne poveća najniža cijena rada.

Granski sindikat upozorava da čak 35 posto preduzeća iz oblasti građevinarstva kasne i po nekoliko mjeseci sa isplatom zarada, a da radnici svoje zadatke obavljaju u dosta otežanim uslovima.

I zvanična statistika navodi da je vrijednost građevinskih radova u RS-u za deset mjeseci prošle godine bila manja za 22 posto u odnosu na isti period 2009.