Direktor kompanije nestao
101

Milionska prevara u Hrvatskoj: Policiji se javlja sve više ljudi, ulagali od 2.000 do 66.000 eura

B. H.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Riječka kompanija BitLucky, koja se bavila trgovanjem kriptovalutama, navodno je oštetila najmanje 700 svojih klijenata za 70 miliona eura, prenosi Jutarnji list.

Prema riječima splitskog advokata Ivana Čizmića dosad je istupila više stotina klijenata kompanije BitLucky koji do svog novca ne mogu doći, a prema svemu sudeći njihov novac je završio na centralizovanim mjenjačnicama, velikim svjetskim berzama kriptovaluta , kao što je Binance.

"Tamo se gubi trag novca, ali može se napraviti forenzika i saznati. Važno je sada obavijestiti Binance o slučaju i zatražiti od njih službene podatke, što će oni napraviti ako postoji osnovana sumnja. Nakon toga će se moći utvrditi ima li elemenata kaznenog djela", kazao je Čizmić za Jutarnji list.

Jučer se pojavila informacija da je uglavnom nepoznata kompanija iz Rijeke, BitLucky, koja se bavi trgovinom i ulaganjem u kriptovalute, izvela "najveću kripto prevaru u Hrvatskoj".

Više je sugovornika za Jutarnji potvrdilo da je 30-godišnji direktor tvrtke BitLucky, Luka Burazer, poznato lice domaće kripto zajednice, nestao s više desetaka miliona eura ulagača, da se navodno sakrio na nepoznatoj lokaciji, isključio mobitele i društvene mreže te da do njega i njegovih saradnika nije moguće doći.

Ulagači u BitLuckyju izgubili su između 40 i 70 miliona eura u kriptovalutama. Prema dostupnim dokumentima, ulaganja u BitLucky su se kretala od 15.000 kuna (oko 2.000 eura) do 500.000 kuna (66.000 eura) s ugovorom na godinu dana. Kompanija je ta sredstva dalje ulagala u kriptovalute, a ulagačima je obećavana mjesečna dobit od 5 do 25 posto.

Ulagači su na raspolaganju imali više paketa
Ulagači su na raspolaganju imali više paketa

Među oštećenima, čiji identitet nije poznat javnosti, bili su i oni koji su uložili između 150.000 eura i 700.000 eura u Burazerovu kompaniju.

Oštećeni su o svemu obavijestili policiju, a neki su i privatno angažovali advokate. Iz Policijske uprave primorsko-goranske za Jutarnji su potvrdili da im se određen broj građana javio oko ovog slučaja, da još prikupljaju informacije, ali nije jasno kako će slučaj tretirati s obzirom na to da većina hrvatskih institucija ne priznaje da kriptovalute "imaju vrijednost".

Hrvoje Prpić, investitor i kripto-ulagač, izrazio je svoje mišljenje na Facebooku, sugerirajući mogućnost da se radi o namjerno smišljenoj prevari poznatoj kao Ponzijeva shema. Ponzijeva shema je investicijska prevara u kojoj poduzetnik obećava visoki profit, ali zapravo isplaćuje dobit jednog klijenta koristeći uloge drugih.