biznis
0

Milion Rusa izgubilo posao u decembru

FENA
Ukupan broj nezaposlenih u Rusiji povećan je na približno šest miliona u decembru u poređenju sa pet miliona u novembru, kao posljedica pogoršanja ekonomskih kretanja, izjavio je danas direktor ruske službe za zapošljavanje Jurij Gercij.

Gercin je u intervjuu moskovskoj radio stanici Eho rekao da je taj podatak dobijen primjenom metodologije Međunarodne organizacije rada, koja uključuje i nezaposlene koji nisu zvanično registrirani.

Očekuje se da će državna statistička agencija Rosstat početkom naredne sedmice saopćiti zvanične podatke o nezaposlenosti, prenijele su agencije.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je ranije ove sedmice da vlada planira ove godine izdvojiti 43 milijarde rubalja (oko milijardu eura) u vidu subvencija za podršku regionalnim programima za zapošljavanje.

Medvedev je istakao da je novac namijenjen za organiziranje javnih radova, privremeno zapošljavanje i ciljnu podršku građanima - naprimjer za troškove njihovog preseljenja u druge regione radi zapošljavanja, kao i za otvaranje novih radnih mesta.

Vlada je preporučila preduzećima da ne otpuštaju radnike, već da ih, usred svjetske ekonomske krize, šalju na plaćene ili neplaćene odmore ili im uvedu skraćeno radno vrijeme, uz smanjenu plaću.

Rusija je zadnjih godina imala prosječni privredni rast od sedam posto, ali su se stvari promijenile nagore kad je pala cijena nafte, zavladala globalna finansijska kriza, a ulagači pobjegli iz tzv. zemalja novih tržišta.