|

Mikrokreditne organizacije iz BiH među najboljima u svijetu

Mikrokreditne organizacije iz BiH među najboljima u svijetu
0
F
FENA
31.12.2007. u 15:00
0
komentara
0

dijeljenja
Mikrokreditne organizacije  iz BiH među najboljima u svijetu
Ugledni američki biznis časopis Forbes objavio je listu od pedeset najuspješnijih mikrofinansijskih institucija u svijetu, među kojima je i pet članica Udruženja mikrofinansijskih organizacija u BiH (AMFI) - "Eki", "Partner", "Mikrofin", "Mi Bospo" i "Sunrise".
Kriteriji ocjenjivanja bili su veličina kreditnog portfolia, efikasnost koja podrazumijeva operativne rashode i troškove za korisnike kredita u odnosu na BDP-e zemlje, rizik koji se odnosi na kvalitet portfolia, te povrat na akcijski kapital i imovinu u čemu su društva iz BiH bila uvjerljivo najbolja.

Ovo je još jedna u nizu potvrda uspješnosti bh. mikrofinansijskih institucija, kao i značajnog mjesta koje mikrofinansije zauzimaju kao dio globalnog finansijskog sistema.

Većina članica AMFI-ja je i tokom proteklih godina u kontinuitetu od Svjetske banke i CGAP-a osvajala priznanja i nagrade za visok nivo transparentnosti u poslovanju i finansijskom izvještavanju, kao i nagrade za najbolje prakse u mikrofinansiranju dodijeljene od UNDP-a u toku UN-ove svjetske godine mikrokredita.

AMFI BiH broji jedanaest članica, koje posluju po najboljim svjetskim standardima i iskustvima upravljanja finansijskim institucijama, a opslužuju preko 270.000 aktivnih klijenata, čime se dokazuje ogroman uticaj na socijalnu sigurnost u pogledu ostvarivanja prihoda socijalno ugrožene populacije.

Članice AMFI-ja posluju kroz mrežu od preko 400 filijala iz kojih djeluje više od 1.500 uposlenih u oba entiteta, a u prvoj polovini 2007. godine plasirale su preko 670 miliona KM kreditnih sredstava, saopćeno je iz AMFI.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.