Recesija
0

Migranti u SAD-u sve teže uzdržavaju porodice u domovini

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zbog recesije, mnogim migrantima koji su u Sjedinjene Države došli u potrazi za poslom sve je teže uzdržavati porodice u svojim matičnim zemljama.

Parkiralište jednog trgovinskog centra mjesto je okupljanja migranata koji traže posao, prenosi Glas Amerike.

Jednog hladnog martovskog jutra oko 50 muškaraca stoje gotovo u tišini, nadajući se da će privući nekoga kome je potrebna jeftina radna snaga.

Andres Lopez je iz Gvatemale. On kaže da je ove godine, zbog recesije, gotovo nemoguće naći posao. A bez posla, kaže Lopez, vrlo je teško preživjeti i slati novce porodici koja je ostala u Gvatemali.

Analitičari kažu da to ipak iznenađuje, jer je za vrijeme prošlih ekonomskih kriza opticaj deviznih doznaka bio stabilan ili bi čak porastao.

Za mnoge migrante, finansijska pomoć porodicama u domovini osnovna je dužnost. Neki od njih zato sada manje troše ili posežu za ušteđevinom – jer ne žele zanemariti obaveze prema porodici.

Jesus Moreno radi za jednu organizaciju u saveznoj državi Virginija koja useljenicima iz Južne Amerike pomaže da pronađu posao:

"Siguran sam da svoje troškove režu na minimum. To će im na kraju oštetiti zdravlje i sigurnost ovdje u Sjedinjenim Državama, jer im je važnije da finansijski pomognu svojoj porodici."

Ovaj trend ne odnosi se samo na latino-američke zajednice.

Svjetska banka predviđa pad broja deviznih doznaka u Evropi i Središnjoj Aziji i do 12,7 posto ove godine. U Južnoj Aziji bit će ih manje za više od sedam posto, a u supsaharskoj Africi gotovo osam.

Nestor Decena i njegova supruga Nerie u Sjedinjene su Države doselili sa Filipina. Žive u predgrađu Washingtona u skromnoj kući s velikim vrtom koji budi zavist njihovih susjeda. No, posljednjih nekoliko mjeseci Nestor ima problema u pronalaženju posla, i to bilo kakvog.

"Mogu obavljati poslove električara, mehaničara, stolara, zidara, vodoinstalatera…sve radim! Samo da me plate. Da me netko pozove da im oličim kuću, odmah bi pristao," kaže Nestor Decena.

Njegova porodica na Filipinima ima dosta novčanih problema – bolnički troškovi, manja zarada – i pomoć traži od rođaka u Americi. Ali Decena kaže da ovih dana jedva da može išta pomoći.

Iako mnogi ekonomski analitičari upozoravaju da je gospodarska slika za ovu godinu prilično turobna, Svjetska banka procjenjuje da će se opticaj deviznih doznaka u svijetu oporaviti već 2010. godine.

Međutim, Svjetska banka upozorava da bi taj oporavak mogao usporiti ako zemlje postrože imigracijsku politiku kao odgovor na nezaposlenost među vlastitim stanovništvom.