biznis
0

Microsoftov inovativni forum za nastavnike u Beču

FENA
Obrazovni stručnjaci i nastavnici iz 40 evropskih zemalja su se okupili na 6. Evropskom inovativnom forumu za nastavnike koji organizira Microsoft.

Ovaj događaj svake godine okupi oko 150 stručnjaka za inovativan pristup obrazovanju iz cijele Evrope, kako bi razmjenili ideje, iskustva i najbolje primjere iz prakse i integrirali tehnologiju i inovativno obrazovanje u nastavne planove.

Na ovogodišnjem forumu učestvovat će i nastavnici iz Bosne i Hercegovine, koji će predstavljati našu zemlju sa tri projekta koji pokrivaju teme iz tehničkih predmeta, istorije i engleskog jezika.

Nastavnici su odabrani od strane relevantnih ministarstava za obrazovanje, koji su ujedno i potpisnici memoranduma o razumjevanju za program „Partneri u učenju“, a ove godine nas predstavljaju nastavnici iz Tuzle, Gornjeg Vakufa/Uskoplja te Karakaja.

Tokom foruma, Microsoft će objaviti detalje o investiciji vrijednoj $ 500 miliona, koja je namijenjena za unapređenje obrazovnog sistema i 10 novih zemalja iz Centralne i Istočne Evrope koje su uključene u program „Partneri u učenju“, inicijativi koja će omogućiti obrazovnim radnicima da prenesu znanje na svoje studente na najbolji način.

Nove članice programa su: Albanija, Armenija, Azerbejđan, Bjelorusija, Kipar, Gruzija, Makedonija, Malta, Crna Gora i Uzbekistan.

Program je pokrenut 2003. kao globalna desetogodišnja inicijativa sa investicijom u iznosu od $500 miliona u 110 zemalja, a u koji je uključeno 130 miliona studenata i nastavnika.

Od pokretanja programa do sada, kreirano je ukupno 52 inovativne mreže nastavnika i osnovano 12 škola sa inovativnim pristupom obrazovanju.